Mrożona kawa z tonikiem

Choć kawa z tonikiem brzmi jak co najmniej dziwne połączenie smakowe, to uwierzcie – jest pyszna i orzeźwiająca jak żadna inna. Gorzki, cytrusowy tonic idealnie łączy się z mocnym, lekko orzechowym espresso. Tonic espresso to hit każdego lata. Napój ten smakuje równie dobrze, jak wygląda! Dwukolorowe warstwy espresso tonic zaskoczą niejednego smakosza kawy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kawa mrożona

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)


Mrożona kawa z tonikiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • espresso 1.

    Z tego przepisu przygotujesz 3 espresso z tonikiem. Kawa z tonikiem przygotowywana jest ze świeżo zaparzonej kawy espresso lub doppio (podwójnego espresso). Warto wybrać tutaj dobre ziarna. Im głębszy smak kawy, tym lepiej będzie smakować espresso tonic. Kawę należy zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym. Z 21 gram świeżo zmielonych ziaren otrzymasz 3 małe filiżanki kawy. Zamiast kawy z ekspresu można użyć tej z kawiarki, french pressu. Tonic espresso świetnie smakuje też z cold brew, czyli kawą parzoną na zimno przez kilkanaście, a nawet 20 godzin.

  • cytryna i lód 2.

    Do każdej ze szklanek włożyć po 2 kostki lodu i wlać tonic (po około 100 ml). Należy odczekać chwilę, aby piana opadła i ułożyć na kostkach lodu cząstki cytryny. Następnie powoli wlać jeszcze ciepłą kawę, tak aby utworzyły się warstwy napoju. Espresso tonic można podawać o każdej porze dnia – za równo jako poranny napój, jak i wieczorny drink. 

Porady

  • Jeśli lubicie owocowe nuty do tonic espresso zamiast plasterków cytrusów można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny.
  • Kawę na espresso z tonikiem najlepiej zaparzyć w ekspresie. Prawdziwi miłośnicy kawy mogą się skusić jednak na przygotowanie jej w aeropressie french pressie lub drippie. Sprawdź, jak wybrać swój ulubiony sprzęt do parzenia kawy.
  • Zainteresował Cię ten przepis? Sprawdź, jak przygotować nitro cold brew coffe.
     

Notka redakcyjna

Espresso tonic – jak zrobić?

Espresso z tonikiem co roku podbija serca miłośników lekkich napoi kawowych. Aby wydobyć z napoju to, co najpyszniejsze warto użyć najlepszych składników. Do przygotowania espresso tonic należy wybrać tonik z wyższej półki, ponieważ popularne marki mają uboższy aromat. Tonic espresso to jeden z najchętniej fotografowanych napojów kawowych. Napój najlepiej podawać tak, aby przeźroczysta warstwa toniku wyraźnie oddzielała się od ciemnej kawy. Aby uzyskać ciekawy efekt kolorowych warstw należy wlewać kawę do szklanki bardzo powoli. Inną sztuczką baristów jest celowanie strumieniem kawy w kostki lodu, a nie wylewanie jej prosto na tonic. Dzięki temu kawa wolniej i delikatniej uderza w powierzchnię toniku tworząc równe dwukolorowe paski. Espresso tonik najlepiej podawać od razu z długą łyżeczką. Mimo, że napój prezentuje się pięknie, wiele osób woli wymieszać go przed wypiciem, aby móc się cieszyć pełnym smakiem drinka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy