Espresso tonic to niezwykłe połączenie mocnej kawy i popularnego gorzkawego napoju. Jest cudownie orzeźwiające i daje zastrzyk energii. To od niedawna hit wakacyjnych dni, nie tylko wśród kawoszy. Zrobienie go samodzielnie nie jest niczym trudnym, a odrobina staranności zaowocuje warstwowym napojem, którego nie powstydziłby się najlepszy barrista. Sprawdźcie, jak przyrządzić tonic espresso. Przepis jest prosty i kawa mrożona z tonikiem już na zawsze wpisze się w Wasze letnie dni.
Adobe Stock
(średnia 4.5 z 147 głosów)
Przygotowanie: do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i zalewamy je schłodzonym tonikiem.
Kawa: zaparzamy porcję espresso za pomocą kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego.
Espresso tonic: do napoju z lodem delikatnie wlewamy kawę po ściance lub łyżeczce, żeby utworzyły się warstwy. Serwujemy od razu.
Porady
- Espresso tonic pięknie się prezentuje, kiedy przyrządzimy je starannie i utworzymy dwie warstwy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby od razu zmieszać wszystkie składniki.
- Proponujemy przygotowanie espresso z tonikiem w naczyniu do drinków typu long glass, ale równie dobrze możemy je podać w szklance do whisky, przezroczystym kubku do kawy lub słoiku do koktajli.
- Smakosze kawy na pewno wiedzą, że można ją parzyć na wiele różnych sposobów. Klasyczne espresso najlepiej przyrządzić za pomocą ekspresu ciśnieniowego, ale można też użyć kawiarki, a w ostateczności przygotować kawę po turecku (tak zwaną zalewajkę). Pasjonaci alternatywnych metod parzenia mogą wykorzystać drip lub aeropress albo przyrządzić cold brew. Ważne jest jednak, żeby kawa miała mocno skoncentrowany smak i aromat.
- Tonic espresso to bardzo prosty i orzeźwiający napój składający się z zaledwie dwóch składników, dlatego ich jakość ma ogromne znaczenie. Wiemy już jak zaparzyć dobrą, esencjonalną kawę, a co z drugim elementem? Wykorzystajmy tonik sprawdzonej firmy. Czasami ma on dodatkowy smak, na przykład czarnego bzu lub rozmarynu. Jeśli jesteśmy pewni, że będzie dobrze komponować się z aromatem espresso, możemy go użyć.
- Ciekawą opcją jest przyrządzenie domowego toniku od postaw. Niezbędna jest do tego kora chinowca (chinina). Można ją kupić w sklepach zielarskich. Oprócz tego będą potrzebne przyprawy korzenne, cytrusy, syrop cukrowy i woda filtrowana lub butelkowana dobrej jakości. Zrobienie takiego napoju zajmuje 3 dni, ale satysfakcja z udanego eksperymentu jest warta poświęconego czasu. Espresso tonic na składnikach wyłącznie domowej roboty będzie miał niepowtarzalny aromat.
Mrożona kawa z tonikiem to świetny napój na gorące dni. Nie tylko orzeźwia, ale także dodaje energii. Można go wzbogacić różnymi składnikami, które podkreślą lub złagodzą intensywny smak kawy, w zależności od preferencji. Tonic espresso możemy podawać z takimi dodatkami jak:
Kawa mrożona z tonikiem to napój dobry o każdej porze dnia, dla energii i orzeźwienia, ale jeśli chcemy stworzyć prawdziwą bombę smakową na imprezę, możemy wzbogacić ją czymś mocniejszym. Alkoholowy zastrzyk dla espresso tonic mogą stanowić:
Komentarze