Kawa z cytryną to połączenie, które na pierwszy rzut oka może się nam wydawać dość nieoczywiste... albo nawet dziwne. Dietetycy zapewniają jednak, że zestawiając ze sobą te dwa składniki, szybko zauważymy ich dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego. A na tym nie kończą się bynajmniej zalety gorącego napoju.
iStock
Przygotowanie kawy: Wodę nastawić do zagotowania. Kawę wsypać do zaparzacza np.: typu french press i zalać wrzątkiem. Około 12 g kawy na 200 ml wody. Odstawić na 5 minut.
Kawa z cytryną - przepis prosty: Gotową kawę wlać do filiżanki. Cytrynę umyć, sparzyć i pokroić na plasterki. Dodać do kawy. Opcjonalnie można dosłodzić 5 g cukru lub miodu.
Kalorie: 46
Porady
Jak dodawać cytrynę do kawy?
Do kawy warto wrzucać cytrynę w plasterkach albo dozować ją w formie soku (w tym drugim wypadku wystarczy jedna łyżeczka). Istotne jest także to, aby zrezygnować z mleka bądź śmietanki.
Wielu dorosłych Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Cenimy ją nie tylko za sam smak, lecz również za walory pobudzające do aktywności. Badania naukowe dowiodły ponadto, że kawa działa antydepresyjnie, zwiększając poziom dopaminy i serotoniny. Jako znakomite źródło antyoksydantów, pomaga też organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami, a tym samym opóźnia efekty starzenia. Z jej konsumpcją wiąże się zatem bardzo wiele plusów.
Nie wszyscy wiedzą natomiast, że kawa jest idealnym środkiem wspomagającym utratę zbędnych kilogramów. O ile oczywiście zdecydujemy się pić ją w postaci czystej, bez dodatku mleka czy cukru lub miodu. Dwie filiżanki czarnej kawy dziennie wpłyną bardzo pozytywnie na nasz metabolizm, a przy okazji dodadzą nam energii nieodzownej do efektywnego funkcjonowania.
Co ma jednak z tym wszystkim wspólnego cytryna? Podobnie jak kawa, pomaga ona regulować przemianę materii, oczyszczając jelita i wspierając trawienie. Jeżeli więc zaczniemy dodawać ją do naszej małej czarnej, możemy liczyć na wzmocnienie działania odchudzającego obu składników.
Łączenie kawy z cytryną poleca się nie tylko w przypadku kłopotów z nadwagą bądź otyłością. Dobroczynne działanie napoju udowodniono również w odniesieniu do migreny o rozmaitym nasileniu. Kawa wspomaga układ krwionośny, dzięki czemu zmniejsza bóle głowy wywołane spadkiem ciśnienia. A dolegliwości takie dotyczą nawet dwudziestu procent światowej populacji.
Codzienne picie kawy jest zatem nie tylko dopuszczalne, ale wręcz wskazane - o ile zachowujemy umiar. Spożywając więcej niż 2-3 filiżanki na dobę, można sobie bowiem na dłuższą metę raczej zaszkodzić niż pomóc.
Komentarze