Kawa karmelowa nie potrzebuje uzupełnień – to pobudzający napój i deser 2 w 1. Z tym przepisem zrobicie ją w domu, a będzie smakować jak z najlepszej kawiarni. Będziecie więc mogli rozkoszować się nią w błogich chwilach z książką w dłoni lub podczas jesiennych wieczorów we dwoje. Efektownie podana kawa o smaku karmelowym będzie hitem na uroczystościach rodzinnych. Zaserwujcie ją z dodatkami, aby uzyskać zniewalający efekt smakowy i wizualny.
iStock
(średnia 4.5 z 167 głosów)
Syrop karmelowy: 60 ml wody podgrzewamy z cukrem w garnku z pokrywką. Mieszamy do połączenia składników. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykrywamy i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy syrop na dużej mocy palnika, cały czas mieszając, aż mikstura zmieni kolor na bursztynowy. Na koniec dodajemy partiami 120 ml wody i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
Bita śmietana: w wysokim naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno – 30% lub 36% na sztywno.
Przygotowanie mleka: podgrzewamy je w małym rondelku, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Można przelać je do wysokiego naczynia i ubić ubijaczką do mleka lub mikserem, żeby zrobić piankę.
Kawa: parzymy ją w taki sposób, aby nie było fusów. Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do french pressu i zalewamy gorącą wodą. Przeciskamy, aby oddzielić fusy od kawy.
Kompozycja: na dno wlewamy 10 ml syropu karmelowego, następnie spienione mleko, a na to czarną kawę. Na koniec nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy syropem. Kawa karmelowa nie może długo czekać, więc podajemy ją od razu.
Porady
- Przygotowując sos karmelowy do kawy należy być bardzo czujnym. Przy dodawaniu zimnej wody syrop będzie się wzburzał, więc trzeba uważać, aby się nie poparzyć.
- Raz przygotowany syrop starczy na 10 porcji kawy karmelowej. Z podanego przepisu wyjdzie 200 ml syropu, który możecie przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez pół roku.
- Jeżeli chcecie zyskać na czasie, możecie wykorzystać gotowy syrop karmelowy ze sklepu. Zwróćcie jednak uwagę na jego skład, aby nie zawierał substancji zagęszczających i sztucznych aromatów.
- W zależności od tego, co posiadacie w domu, do przygotowania kawy karmelowej możecie użyć także klasycznego espresso z ekspresu, czarnej kawy z kawiarki bądź po prostu zalewajki – przelanej do innego naczynia bez fusów.
- Kawa karmelowa najlepiej wygląda w wysokiej szklance o pojemności 400 ml. Karmel możecie nałożyć na dno szklanki lub polać go spiralnie po wewnętrznej ściance, co utworzy ciekawy efekt wizualny.
- W wersji wegańskiej mleko można zastąpić napojem roślinnym migdałowym lub owsianym. W sklepach dostępne jest mleko roślinne dla baristów. Warto wybrać je do kawy ze względu na większą zawartość białka, które sprawia, że mleko ładniej się ubija.
Jeśli macie ochotę na słodkie orzeźwienie latem, możecie zrobić domową kawę mrożoną na dwa sposoby:
Kawę karmelową mrożoną można zrobić także na mleku roślinnym lub bez mleka – miksując americano z kostkami lodu i syropem karmelowym. Szybkie orzeźwienie i pobudzenie jednocześnie zapewni wam również kawa frappe, a amatorom czarnej kawy na pewno posmakuje mrożona kawa z tonikiem.
Z powyższego przepisu na kawę karmelową mogą skorzystać także osoby, które ograniczają kofeinę. Syrop karmelowy dobrze smakuje również z kawą zbożową, która zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy z grupy B, magnez, selen i potas. Jest delikatna, więc nie podrażnia żołądka i nie powoduje zgagi.
Mogą ją pić osoby w każdym wieku, więc jeśli na imprezie planujecie podać kawę karmelową z dodatkami, pamiętajcie o najmłodszych i osobach starszych – możecie zaserwować im tak samo pyszny deser na bazie zbożowej kawy.
Komentarze