Krem kawowy jest idealnie aksamitny, a do jego przygotowania, wystarczą tylko cztery składniki: serek mascarpone, śmietana kremówka, odrobina kawy rozpuszczalnej i cukru. Koniecznie warto go spróbować, bo jest doskonały i do ekspresowego samodzielnego deseru lub z biszkoptami i owocami, a także do tortów czy bezy. Podpowiadamy, jak przygotować tradycyjny krem kawowy.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Schładzanie: serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być schłodzone przez 10–12 godzin w lodówce.
Kawa: rozpuszczamy ją w gorącej wodzie, studzimy, wkładamy na kilka minut do lodówki.
Krem: serek mascarpone oraz śmietanę kremówkę umieszczamy w misie miksera. Dodajemy schłodzoną kawę oraz drobny cukier. Miksujemy do uzyskania gęstego, sztywnego i jednolitego kremu kawowego, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Porady
- Krem można przygotować z kawy zmielonej, nie tylko z rozpuszczalnej. Wystarczy ją zaparzyć i po kilku minutach przecedzić i schłodzić. Możemy też użyć kawę cappuccino.
- Jeśli będą go jadły małe dzieci, wówczas zamiast kawy z kofeiną możemy dodać kawę zbożową.
- Jeżeli chcemy, aby krem był intensywniejszy w smaku, możemy dodać więcej kawy, ale ostrożnie, jeśli przesadzimy z ilością może stać się gorzki i zbyt rzadki.
- Z zaproponowanych składników uzyskamy ok. 900 ml masy. Z tej ilości kremu kawowego do tortu, przygotujemy ciasto o śr. ok. 20 cm. Najlepiej komponuje się z biszkoptem orzechowym lub kakaowym. Gotowy krem nakładamy na tort od razu, bez chłodzenia, które może spowodować, że się zważy.
- Nasz przepis doskonale sprawdzi się jako krem kawowy do bezy. Stanowi on bardzo przyjemne połączenie z rozdrobionymi orzechami i czekoladą.
- Masa kawowa jest idealna do szybkich deserów, np. z biszkoptami z dodatkiem bananów, z bezami i np. borówkami.
Komentarze