Burgery ze słodkich ziemniaków z keczupem z żurawiny

Czy burger może być zdrowy? Tak! Pod warunkiem, że przygotujemy kotlety z warzyw zamiast mięsa, a keczup zastąpimy sosem z żurawiny.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na keczup:
  • nieduża cebula
  • 25 dag świeżej żurawiny amerykańskiej
  • 5 dag cukru
  • 60 ml octu z czerwonego wina
  • mielony cynamon
  • pieprz cayenne
  • Na burgery:
  • 60 dag słodkich ziemniaków
  • 25 dag płatków owsianych instant
  • jajko
  • po 4 gałązki natki pietruszki i kolendry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatki:
  • opakowanie kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny amerykańskiej
  • kilka liści rzymskiej sałaty
  • 4 ciabatki
  • 8 plastrów sera halloumi do grillowania

Przygotowanie

  1. Robimy keczup: cebulę obieramy i siekamy, żurawinę amerykańską przebieramy i płuczemy, razem wkładamy do rondelka, podlewamy ok. 1/4 szklanki wody, dusimy ok. 15 min od zawrzenia. Żurawinę amerykańską i cebulę odcedzamy, mieszamy z cukrem, octem, szczyptą cynamonu i szczyptą cayenne. Dusimy ok. 10 min od zawrzenia, aż keczup ładnie zgęstnieje.
  2. W międzyczasie obieramy, myjemy i drobno kroimy słodkie ziemniaki. Wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy ok. 20 min. Odcedzamy, osączamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Kremowy serek mieszamy z suszoną żurawiną amerykańską, przyprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki. Liście sałaty myjemy, osuszamy. Listki pietruszki i kolendry siekamy. Zimne słodkie ziemniaki ucieramy z połową płatków owsianych, jajkiem i ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Z masy formujemy owalne, spłaszczone burgery, obtaczamy w pozostałych płatkach i smażymy z obu stron na oleju, osączamy na papierze kuchennym. Na patelni przysmażamy ser halloumi (ok. 3 min). Ciabatki przecinamy na pół, na każdej połówce kładziemy po plastrze halloumi, na połowie – sałatę, burgera ze słodkich ziemniaków, polewamy keczupem z żurawiny amerykańskiej, składamy.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Wskazówki

Zobacz też: różowe burgery z MasterChef Junior

wege burger batat słodkie ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy