REKLAMA

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem to prosty i szybki przepis na lunch. Taka kanapka z tuńczykiem to także znakomity posiłek na śniadanie lub kolacje. Przygotowując pastę z tuńczykiem możecie wykorzystać majonez, śmietanę lub jogurt naturalny. Wypróbujcie przepis na kanapkę z tuńczykiem z puszki!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kanapki Przekąski

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 175 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Tuńczyk w puszce 1.

    Kanapka z tuńczykiem i jajkiem jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, delikatnie rozdrabniamy widelcem. Następnie kroimy dymkę ze szczypiorem w talarki, a jajko ugotowane na twardo w plasterki. Bułkę rozcinamy na pół, smarujemy majonezem. W misce mieszamy tuńczyka, z dymką, szczypiorkiem i majonezem. Na wierzchu możemy położyć plastry pomidora, liście sałaty. Kanapkę z tuńczykiem oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Kanapka z tuńczykiem jest gotowa do podania.

Porady

  • Zamiast tuńczyka można użyć dowolnej ryby wędzonej: makreli, mintaja, węgorza, łososia, szprotek. Jeśli zdecydujesz się na tuńczyka, to postaw na produkt dobrej jakości, sięgnij po tuńczyka w oleju, a jeśli dbasz o linię, użyj tuńczyka w sosie własnym. 
  • Pastę z tuńczyka na kanapki możesz wzbogacić dodając do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez lub jogurt grecki. 
  • Kanapki z tuńczykiem i jajkiem świetnie smakują doprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
  • Chrupiąca bułka podana z domową pastą z tuńczykiem smakuje jeszcze lepiej, gdy podamy ją ze świeżymi warzywami. Warto dodać liście sałaty, plastry pomidora lub czarne oliwki.
  • Kanapki można zawinąć w woskowijkę lub zapakować w lunchbox - będą idealne na drugie śniadanie

Notka redakcyjna

Tuńczyk na kanapki 

Tuńczyk w puszce to podstawowy składnik pasty, dlatego też warto sięgnąć po produkt dobrej jakości. Niezależnie od tego, czy wybierzesz tuńczyka w oleju, czy w sosie własnym sprawdź datę ważności produktu, oraz informację czy nie sięgasz po rozdrobiony produkt (najlepiej jak tuńczyk jest w dużym kawałku). Po otwarciu puszki upewnij się, że tuńczyk ma zwartą konsystencję, ładny zapach i różowy kolor (tuńczyk w oleju powinien mieć jasny kolor oleju) - jeśli tak jest, możesz zacząć szykować kanapkę z tuńczykiem, w przeciwnym wypadku należy wyrzucić puszkę do kosza. 

Zobacz też: sałatka z tuńczyka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy