Kanapka z tuńczykiem to hit wielu śniadań i kolacji w polskich domach. Ryba w oleju z puszki najczęściej idzie w parze z jajkiem i musztardą lub majonezem. Można z niej także przyrządzić szybką pastę. Doskonale komponuje się z rukolą, cebulką i ogórkiem. Kanapka z tuńczykiem i jajkiem to szybki sposób na wysokobiałkowy posiłek.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 175 głosów)
Jajko: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy jajko z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygnie, obieramy ze skorupki i kroimy w plastry za pomocą noża lub krajalnicy do jajek.
Tuńczyk: wyjmujemy go z puszki i przekładamy na sitko, żeby pozbyć się oleju. Odkładamy ilość potrzebną do kanapek. Resztę przekładamy do szczelnie zamykanego plastikowego pojemniczka.
Cebula: obieramy ją i kroimy w cienkie piórka.
Rukola: opłukujemy ją w zimniej wodzie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ogórek: myjemy go i kroimy w cienkie plasterki. Kanapka z tuńczykiem będzie wyglądać wyjątkowo apetycznie, jeśli utworzymy z nich ozdobne wstążki. W tym celu kroimy ogórek wzdłuż za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw.
Składanie kanapki: kromkę chleba smarujemy masłem. Układamy na niej krążki cebuli i odsączonego tuńczyka. Dodajemy musztardę i plasterki jajka. Kanapkę dekorujemy rukolą i plasterkami ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
- Kanapki z tuńczykiem możemy zrobić z dowolnego pieczywa. Świetnie sprawdzi się chleb pszenny na zakwasie, żytni lub z ziarnami, a nawet pumpernikiel. Bazą dla naszego dania mogą być też bułki – bagietka, ciabatta lub kajzerka. Ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie kanapki z croissanta. Pieczywo może być świeże lub podpieczone w tosterze. Możemy je także podsmażyć na maśle na patelni.
- Użyjmy ulubionej odmiany cebuli – żółtej, czerwonej, szalotki, dymki lub (w wersji łagodnej) szczypiorku. Wyboru dokonajmy na podstawie tego, jak ostry smak ma mieć nasza kanapka z tuńczykiem i jajkiem.
- Jeśli sprawdzamy bilans kaloryczny naszych potraw i chcemy, żeby kanapka miała mniej tłuszczu, możemy użyć tuńczyka w sosie własnym zamiast w oleju. Nie ma znaczenia, czy będzie on rozdrobniony czy w kawałkach. Wybieramy go w zależności od preferencji.
- Eksperymentujmy z dodatkami. Kanapki z tuńczykiem i jajkiem można wzbogacić o: plasterki pomidora, sałatę lodową, majonez, serek śmietankowy, kiełki rzodkiewki lub awokado. Możemy stworzyć kanapkę we włoskim stylu, jeśli dodamy do niej pastę pomidorową, kapary i oliwki. Jest to podobna kompozycja smakowa, jaką znajdziemy w sałatce nicejskiej lub spaghetti puttanesca.
Ta potrawa pochodząca z kuchni amerykańskiej na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco dziwna. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do myśli, że rybę z puszki można podawać na gorąco. Żeby zrobić tę kanapkę, tuńczyka, cebulkę i plastry pomidora zapiekamy między dwiema kromkami chleba, z dobrze topiącym się serem, na przykład typu cheddar lub gouda. Możemy użyć zarówno tradycyjnego pieczywa na zakwasie, jak i tostowego. Przyrządzamy ją na grillu elektrycznym do panini, w piekarniku lub na patelni. Taka kanapka z tuńczykiem z puszki i serem niewiele różni się od tosta przyrządzanego w opiekaczu, do którego zwykle dodajemy szynkę lub salami.
Pasta jajeczna z tuńczykiem to dobry pomysł, jeśli chcemy mieć w lodówce smarowidło, które w każdej chwili możemy wykorzystać do zrobienia szybkiej kanapki. Jego składniki to przede wszystkim ryba z puszki, jajko gotowane na twardo i majonez, ale możemy także dodać świeże zioła, cebulę i szczypiorek. Jeśli chcemy, żeby pasta z tuńczykiem na kanapki była jeszcze bardziej kremowa, wymieszajmy ją z rozdrobnionym awokado. Majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną.
To zupełnie naturalne, że tuńczyk na kanapkę to zazwyczaj produkt puszkowany w oleju. Jest to najbardziej popularny sposób komercyjnego konserwowania żywności. Zazwyczaj jednak nie zwracamy uwagi na to, skąd pochodzi ryba i jakiej jest jakości. Jeśli zdecydujemy się na przyrządzenie tuńczyka w domu, zyskujemy możliwość kontrolowania wszystkich aspektów dania – od pochodzenia i gatunku ryby, przez rodzaj oleju, po przyprawy, których użyjemy do jego aromatyzowania. Confit z tuńczyka przyrządza się poprzez podgrzewanie go w tłuszczu, w niskiej temperaturze, przez długi czas. Przygotowana w ten sposób ryba zachowa świeżość przez długi czas.
Komentarze