Idealny sos pieczarkowy

Idealny gęsty, gładki i śmietanowy sos pieczarkowy

Sosy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.22 z 206 głosów)

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • 3,5 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 łyżki mąki pszennej (nie czubate i nie całkiem płaskie)
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • ew. 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sos pieczarkowy, wg mnie idealny. Mój sos pieczarkowy zadowoli każdego smakosza. Taki sos pieczarkowy idealnie pasuje np do kopytek.
  • Pieczarki oczyścić, pokroić według uznania (w kostkę, ćwiartki lub/i plastry) i usmażyć pod przykryciem na oliwie do momentu aż ściemnieją, zmiękną i puszczą soki. Następnie przełożyć do wyższego naczynia, wlać 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzać.
  • W tym czasie w pozostałym mleku rozmieszać mąkę. Naczynie z pieczarkami zdjąć z ognia, wlać mleko z mąką (jeśli są grudki, wlewać przez sitko), wymieszać. Podgrzać do lekkiego wrzenia. Dodać wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  • Przyprawić lubczykiem i solą. Chwilę podgrzać. Po zdjęciu z ognia można ewentualnie dodać śmietanę.
  • Sos pieczarkowy gotowy, można sie zajadać, smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy