Gulasz węgierski

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 1 godzina 15 minut Porcja: 425 kcal Składniki na 6–8 porcji

dania mięsnegulaszgulasz węgierski

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
425.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 149 głosów)

Składniki:

  • 80 dag wołowiny bez kości
  • 3–4 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 strąki papryki
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag zacierek
  • ostra papryczka czuszka
  • po łyżeczce kminku i mielonej słodkiej papryki
  • szklanka bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać
  • niezbyt grubo posiekać. Papryki i pomidory umyć. Pomidory sparzyć
  • obrać
  • usunąć pestki
  • pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić
  • pokroić w paski. Ziemniaki obrać
  • pokroić w kostkę.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec
  • zeszklić cebulę i czosnek. Oprószyć mieloną papryką. Dodać mięso. Chwilę smażyć
  • mieszając. Oprószyć kminkiem
  • solą i pieprzem. Skropić wodą
  • chwilę dusić na małym ogniu. Wlać bulion. Dusić 40 minut.
  • Dodać papryki
  • czuszkę pokrojoną z pestkami
  • pomidory oraz ziemniaki. Zamieszać
  • dusić ok. 30 min.
  • Wrzucić zacierki. Przyprawić
  • jeżeli to konieczne
  • solą i pieprzem. Ponownie wszystko zamieszać. Dusić tak długo
  • aż zacierki będą miękkie.

Kalorie: 425.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy