Gulasz węgierski

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 1 godzina 15 minut Porcja: 425 kcal Składniki na 6–8 porcji

Dodany przez:

Gulasz węgierski

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
425 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 7 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 80 dag wołowiny bez kości
  • 3–4 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 strąki papryki
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag zacierek
  • ostra papryczka czuszka
  • po łyżeczce kminku i mielonej słodkiej papryki
  • szklanka bulionu mięsnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, niezbyt grubo posiekać. Papryki i pomidory umyć. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  2. W rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec, zeszklić cebulę i czosnek. Oprószyć mieloną papryką. Dodać mięso. Chwilę smażyć, mieszając. Oprószyć kminkiem, solą i pieprzem. Skropić wodą, chwilę dusić na małym ogniu. Wlać bulion. Dusić 40 minut.
  3. Dodać papryki, czuszkę pokrojoną z pestkami, pomidory oraz ziemniaki. Zamieszać, dusić ok. 30 min.
  4. Wrzucić zacierki. Przyprawić, jeżeli to konieczne, solą i pieprzem. Ponownie wszystko zamieszać. Dusić tak długo, aż zacierki będą miękkie.
obiad ziemniaki wołowina gulasz gulasz węgierski węgry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze