Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym

Moje najukochansze gnocchi.oryginalny przepis na www.bbcgoodfood.com 'Gnocchi & tomato bake''.

PierogignocchiZapiekankiSosysos pomidorowy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 174 głosów)

Składniki:

  • -1 lyzka oliwy;
  • -1 posiekana cebula;
  • -1 czrwona papryka, oczyszczona i posiekana;
  • -1 zabek czosnku, zgnieciony;
  • -400g puszka siekanych pomidorow;
  • -500g opakowanie gotowych gnocchi;
  • -3-4 lyzki creme fraiche;
  • -75g startego zoltego sera - cheddar jest dobry;

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rozgrzac grill w piekarniku do bardzo goracego.
  • Rozgrzac oliwe w garnku, smazyc cebule i papryke przez okolo 5min, az zmiekna. Wmieszac czosnek, smazyc 1min, wrzucic pomidory i gnocchi, zagotowac. Gotowac na malenkim ogniu przez okolo 7-10min, mieszajac od czasu do czasu, az kluseczki beda miekkie, a sos lekko zgestnieje. Doprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do zaroodpornego naczynia. Polozyc na wierzchu kilka kleksow z creme fraiche, posypac serem i zapiekac okolo 10min, az ser bedzie zlotawy.
  • Zapiekanke mozna zamrazac - do miesiaca, wystarczy rozmrozic i odgrzac w srednio goracym piekarniku przez 20-30min, az bedzie goraca. W przypadku mrozenia lepiej jest dodac creme fraiche i ser juz przy odgrzewaniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy