Gnocchi to delikatne włoskie kluseczki, które są podobne to tradycyjnych polskich kopytek. Dawniej sporządzało się je z semoliny, natomiast dziś w przepisach na gnocchi dominują ziemniaki, mąka oraz ser. W kwestii mąki najczęściej klasyczny Włoch wybierze tę, do robienia pizzy, czyli mąkę 00. Może to być też wersja pszenna 450 lub mąka gryczana Zgodnie z tradycją niektórzy Włosi jedzą gnocchi 29 dnia każdego miesiąca, ale nie kierując się tym zwyczajem, możemy zrobić te kluseczki, kiedy tylko najdzie nas ochota. Podpowiadamy, z czym podawać gnocchi.

Jak jeść gnocchi?

Podpowiadamy, z czym podawać gnocchi, aby potrawa ta smakowała wyśmienicie. Przepis na sukces tkwi w odpowiednio dobranych dodatkach do gnocchi. Przedstawiamy 7 ciekawych inspiracji, które warto wykorzystać w swojej kuchni - szczególnie jeśli lubicie dania kuchni włoskiej. Zarówno do dodatków, jak i przygotowywania samych gnocchi, przydadzą się odpowiednie akcesoria w kuchni. Niezbędna będzie m.in. praska do ziemniaków.

1. Gnocchi z pesto

Pierwszy pomysł na to, z czym jeść gnocchi, polega na podaniu go w aromatycznym zielonym pesto. Najczęściej przygotowuje się je na bazie bazylii, lecz można równie dobrze wykorzystać liście czosnku niedźwiedziego lub rukoli. Aby pesto nadało gnocchi wyrazistego smaku, należy dobrać do niego odpowiednie przyprawy. Świetnie sprawdzą się np. cebula, suszone pomidory, czosnek, zioła prowansalskie, oregano i bazylia. Można także znaleźć przepisy na pesto z orzechami czy filetami anchois – składniki te również dobrze komponują się z gnocchi.

Oprócz liści i przypraw, do przygotowania pesto należy również użyć oleju lub oliwy, np. z oliwek. W celu podkreślenia smaku sprawdzi się także sok z cytryny lub limonki. Wszystkie składniki na pesto trzeba będzie umieścić w blenderze i dobrze ze sobą zmiksować. Przed podaniem warto pesto podgrzać i jak najszybciej zjeść z ciepłymi kluseczkami gnocchi.

2. Gnocchi z sosem serowym

Popularnym sposobem na to, jak podawać gnocchi, jest również serwowanie ich w sosie serowym. Do jego przygotowania można wykorzystać ser mozzarella, parmezan czy gorgonzola. Wskazane jest drobne starcie sera, a następnie jego podgrzanie w naczyniu razem z masłem, śmietaną oraz przyprawami – świetnie sprawdza się zwłaszcza gałka muszkatołowa. Należy podgrzewać sos tak długo, aż ser dobrze się rozpuści i dojdzie do dokładnego połączenia się ze sobą wszystkich składników. Sos powinien wyjść dosyć gęsty – można zagęścić go mąką lub gotować z kilkoma łyżkami wody z gotowania gnocchi. Sos serowy na krótko przed podaniem warto dodać do gnocchi i podgrzewać razem. Potrawę można udekorować świeżą bazylią, pietruszką lub koperkiem.

3. Gnocchi z kurczakiem

Smak potrawy świetnie wzbogacą również mięsne dodatki do gnocchi. Kluseczki wybornie komponują się z niedużymi kawałkami filetów z piersi kurczaka. Warto zwrócić szczególną uwagę na to, aby mięso odpowiednio przyprawić – np. za pomocą przyprawy do kurczaka, ziół prowansalskich, suszonych pomidorów, pieprzu czy bazylii. Do kurczaka najlepiej dodać zeszkloną na maśle cebulkę i czosnek, a następnie smażyć na oliwie z oliwek lub maśle klarowanym aż do zarumienienia się mięsa. Aby nadać filetom odpowiedniej wilgotności, wskazane będzie dodanie soku z cytryny, pomarańczy czy limonki.

4. Gnocchi ze szpinakiem i ricottą

Szpinak i ricotta to tradycyjne dodatki do gnocchi, które są wykorzystywane przez lokalnych mieszkańców Toskanii. Zielone kluseczki wychodzą pyszne, aromatyczne i pięknie prezentują się na stole, wprowadzając do mieszkania nastrój wiosny. Potrawa w tej wersji ma swoje włoskie nazwy – ravioli nudi lub gnocchi con ricotta e spinaci.

Można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego szpinaku. Kluczową kwestią jest to, aby liście były dobrze odsączone z wody. Szpinak wystarczy podgotować we wrzącej wodzie lub na parze przez kilka minut, a następnie odsączyć i wystudzić. Kiedy zdąży już wystygnąć, przychodzi pora na drobne posiekanie liści. Szpinak mieli się razem z serem ricotta, jajkiem, parmezanem i przyprawami, a następnie smaży razem z kluseczkami gnocchi i masłem. Warto dodać do potrawy aromatyczne przyprawy, np. gałkę muszkatołową, pieprz i majeranek.

5. Gnocchi z sosem pomidorowym

Gnocchi dobrze komponuje się także z pomidorami, dlatego warto podawać je razem z sosem na bazie tych warzyw. Do jego przygotowania sprawdzą się zarówno świeże pomidory, jak i z puszki czy słoika. Warto również dodać przecier pomidorowy, aby zyskać bardziej wyrazisty smak. Sos można zagęścić za pomocą śmietany, jogurtu greckiego czy mąki. Jego smak podkreśli lekko podsmażona cebulka, czosnek, bazylia, oregano oraz inne włoskie przyprawy. Pomidory należy podsmażać przez kilka minut – do momentu aż się rozpadną. Po przygotowanie sosu przychodzi pora, aby dorzucić do niego gnocchi w taki sposób, aby całe kluseczki zostały pokryte sosem.

6. Gnocchi ze stopionym masłem szałwiowym

Popularny sposób podania gnocchi polega również na dodaniu do kluseczek masła z zielonymi liśćmi szałwii. Potrawa w tej wersji wychodzi niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca. Masło najlepiej rozgrzać na głębokiej patelni i po chwili dodać szałwię. Można ją ewentualnie zastąpić liśćmi czosnku niedźwiedziego lub bazylii. Masło szałwiowe, czosnkowe czy bazyliowe można podać na dwa sposoby – obtoczyć w nim kluseczki gnocchi lub wykonać w nich wgłębienie, a następnie wypełnić zielonym masełkiem. Faszerowane gnocchi dobrze będą również smakować z twarożkiem i parmezanem.

7. Gnocchi z gulaszem

Jak podawać gnocchi, aby potrawa ta przybrała nieco bardziej polskiego charakteru? Kluseczki te również dobrze jak tradycyjne kopytka komponują się z tradycyjnym gulaszem na bazie mięsa wieprzowego. Danie w tej postaci będzie wyjątkowo sycące, aromatyczne i rozgrzewające. W związku z tym sprawdzi się świetnie zwłaszcza w chłodnym okresie jesienno-zimowym. Do gulaszu warto dodać ulubione warzywa, np. marchew, pomidory z puszki, cebulę, czosnek, cukinię, paprykę, selera czy bakłażana. Można również przygotować gulasz z gnocchi z dodatkiem śmietany i pieczarek. Spośród przypraw warto użyć zwłaszcza tymianku, słodkiej papryki, bazylii, oregano i liści laurowych. Przed samym podaniem można udekorować gulasz natką pietruszki, koperkiem czy liśćmi bazylii.

Teraz już wiesz, z czym jeść gnocchi, aby świetnie smakowało i gustownie prezentowało się na stole. Możesz także zastosować wiele innych dodatków, aby gnocchi za każdym razem wychodziło oryginalne i nigdy się nie znudziło. A jak Ty odpowiesz na pytanie, z czym podać gnocchi? Podziel się z nami pomysłami w komentarzu lub oznacz w mediach społecznościowych!