Sos pomidorowy do makaronu

Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...

przetwory sosy sos pomidorowy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.55 z 176 głosów)

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 300 g marchwi
  • 250 g selera naciowego
  • 300 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sos pomidorowy do makaronu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól.
  • Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora.
  • Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy