sos_pomidorowy_do_makaronu

Sos pomidorowy do makaronu

Ocena:

4.55 (176)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 300 g marchwi
  • 250 g selera naciowego
  • 300 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy do makaronu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól.
  • Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora.
  • Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne