Gnocchi w ostrym sosie
Gnocchi w ostrym sosie - Przepis na Gnocchi w ostrym sosieWłoskie kluseczki gnocchi w pomidorowym sosie, z pyszną mozzarellą i pachnącą bazylią.

Fot. Rua Castilho
PierogiKluskignocchiSosydania z makaronem
- Czas przygotowania:
- 50 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
Ocena:
(średnia 4.58 z 160 głosów)
Składniki:
- gnocchi:
- 60 dag kartofli
- 20 dag mąki
- jajko
- sól
- sos:
- 4 ząbki czosnku
- średnia mała cebula
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka chili w płatkach
- 50 dag dojrzałych pomidorów
- sól
- 1/2 pęczka bazylii
- 2 kulki mozzarelli
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Na gnocchi: kartofle gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Masę kartoflaną przenosimy na blat, mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy na jednolitą masę o solidnej konsystencji.
- Z ciasta formujemy wałki o grubości palca i tniemy na kawałki o dł. 2 cm. Każdą kluskę musimy przeturlać, naciskając lekko kciukiem, po wewnętrznej stronie półokrągłej tarki do warzyw, tak aby powstały nam małe karbowane muszelki.
- Gotujemy partiami, kilka minut od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody. Wyjmujemy cedzakiem.
- Na sos: obrane ząbki czosnku przecinamy wzdłuż na ćwiartki, obraną cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy płatki chili.
- Gdy wszystko się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Przyprawiamy solą i gotujemy 10–15 min, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie gęsty, dodajemy posiekaną bazylię i zdejmujemy z ognia.
- Do sosu wrzucamy ugotowane gnocchi, stawiamy z powrotem na ogniu i podgrzewamy przez minutę. Co pewien czas mieszamy, aby kluski pokryły się sosem.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i podgrzewamy dalej, stale mieszając przez pół minuty, aby nieco się roztopiła. Podajemy od razu, ze świeżą bazylią.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
25 min.

Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 25 minut
Porcja: 595 kcal
Składniki na 6 porcji
Klopsiki w ostrym sosie
Czas przygotowania:
20 min.

Dobry pomysł na mięso z rosołu
GOTOWANA WOŁOWINA W OSTRYM SOSIE
Czas przygotowania:
20 min.

Super przepis na szybki i bardzo kolorowy obiad.
Ryż w ostrym meksykańskim sosie
Czas przygotowania:
40 min.

kluseczki...
Gnocchi
Czas przygotowania:
60 min.

Mięciutkie gnocchi warto zrobić w nowoczesnej wersji. Dyniowy miąższ i sos grejpfrutowy doskonale podkręcą smak włoskiego klasyku. Nie trzeba mieć specjalnego gadżetu do gnocchi - wystarczy widelec.
Gnocchi dyniowe w sosie grejpfrutowym
Czas przygotowania:
30 min.

Sambal goreng hatti pitee- oryginalna nazwa
Wątróbki drobiowe w ostrym sosie
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi podajemy prosto - z pesto, sosem lub rozpuszczonym masłem z szałwią - poezja!
Gnocchi
Czas przygotowania:
180 min.

Idealny sposób na pyszny, chrupiący i prosty obiad.
Pieczone udka musztardowe w ostrym sosie
Czas przygotowania:
120 min.

Pyszne skrzydełka na ostro nadające się nawet na imprezke grill-ową:)