Gnocchi w sosie (na ostro)

Gnocchi w sosie na ostro na świetny pomysł na zdrowy i syty obiad. Połączenie ziemniaczanych klusek, dorodnych pomidorów, włoskiej mozzarelli,  jakościowej oliwy i świeżych, aromatycznych ziół z pewnością przypadnie wam do gustu. Dodatkowo będzie ono gotowe w mniej niż godzinę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kluski

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.58 z 160 głosów)

Gnocchi w sosie (na ostro) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na gnocchi: Kartofle gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Masę kartoflaną przenosimy na blat, mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Zagniatamy na jednolitą masę o solidnej konsystencji.

  • 2.

    Formowanie gnocchi: Z ciasta formujemy wałki o grubości palca i tniemy na kawałki o dł. 2 cm. Każdą kluskę musimy przeturlać, naciskając lekko kciukiem, po wewnętrznej stronie półokrągłej tarki do warzyw, tak aby powstały nam małe karbowane muszelki. Możemy też rolować je widelcem.

  • 3.

    Gotowanie kluseczek: Włoskie kluski gotujemy partiami, kilka minut od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody. Wyjmujemy cedzakiem.

  • 4.

    Ostry sos: Obrane ząbki czosnku przecinamy wzdłuż na ćwiartki, obraną cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy płatki chili. Gdy wszystko się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Przyprawiamy solą i gotujemy 10–15 min, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie gęsty, dodajemy posiekaną bazylię i zdejmujemy z ognia.

  • 5.

    Gnocchi w sosie na ostro: Do sosu wrzucamy ugotowane gnocchi, stawiamy z powrotem na ogniu i podgrzewamy przez minutę. Co pewien czas mieszamy, aby kluski pokryły się sosem. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i podgrzewamy dalej, stale mieszając przez pół minuty, aby nieco się roztopiła. Podajemy od razu, ze świeżą bazylią.

Porady

  • Jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami lub planujecie podać danie dzieciom, może lekko zmodyfikować przepis i przygotować gnocchi w sosie pomidorowym. Wystarczy pominąć dodatek płatków chili.
  • Tradycyjne gnocchi można też zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i ziemniaczanej.
  • Przygotowanie prawdziwych włoskich gnocchi, nie należy do najszybszych. Jednak zarówno surowe, jak i ugotowane kluseczki można mrozić. By zapobiec ich sklejeniu w zamrażalniku, należy ułożyć je na papierowej tacce, a po kilku godzinach mrożenia, gdy już stwardnieją, przesypać je do woreczka. Tak zapakowane zachowają świeżość na około 3 miesiące.
  • Mąkę do ciasta na gnocchi najlepiej dodawać stopniowo, kontrolując na bieżąco konsystencję ciasta. Powinna być ona elastyczna i dość twarda. 
  • By uzyskać charakterystyczny, pofalowany kształt kluseczek należy rolować ciasto na specjalnej tacce z poziomymi rowkami. Jeśli jej nie posiadacie, możecie osiągnąć podobny efekt przyciskając gotowe gnocchi widelcem.
  • Jeśli chcecie, by danie było naprawdę ostre, możecie dosypać odrobinę sproszkowanego chili do masy jeszcze przed ugotowaniem klusek.
  • Kluseczki gnocchi można również przygotować w wersji wegańskiej. 

Notka redakcyjna

Z czym podawać gnocchi?

Włoskie kluseczki to bardzo uniwersalne danie. We Włoszech często podaje się je jako samodzielne danie. Wówczas polewa się je bogatym w smaku sosem maślano–szałwiowym. Można je również spotkać z dodatkiem sosu pomidorowego i parmezanu. Równie dobrze smakują skąpane w gęstym i kremowym sosie śmietanowo–bazyliowym. Popularne są również kluseczki na bazie szpinaku i serca ricotta.

Gnocchi fantastycznie sprawdzą się również jako dodatek do innych dań. Można nimi zastąpić ziemniaki czy kasze do gulaszu. Dobrze komponują się również z innymi potrawami mięsnymi. Ciekawym pomysłem na ziemniaczane kluseczki jest zapiekanka bakłażanowo–serowa. Można ich również używać jako zamiennik dla makaronu. Nie bez powodu są one też nazywane włoskimi kopytkami – świetnie smakują zaserwowane z białym serem i cukrem.

Gnocchi – przepis 

Tradycyjnie gnocchi robione są na bazie ugotowanych ziemniaków, jajka i jakościowej mąki. Charakterystyczny, żółtawy kolor oraz intrygujący posmak uzyskują po dodaniu odrobiny gałki muszkatołowej. Ciasto roluje się na specjalnych drewnianych tackach z poziomymi żłobieniami, a następnie kroi na małe kluseczki.

To jednak nie jedyny sposób ich przygotowania. Może je również zrobić na bazie dyni czy batatów. Wówczas będą nieco słodsze. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie gnocchi z buraków. Gotowe kluseczki będą cieszyć oko pięknym, różowawym kolorem. Popularne są również kluski z dodatkiem szpinaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy