Gnocchi w ostrym sosie

Włoskie kluseczki gnocchi w pomidorowym sosie, z pyszną mozzarellą i pachnącą bazylią.

PierogiKluskignocchiSosydania z makaronem

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 160 głosów)

Składniki:

  • gnocchi:
  • 60 dag kartofli
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • sól
  • sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • średnia mała cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka chili w płatkach
  • 50 dag dojrzałych pomidorów
  • sól
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 2 kulki mozzarelli

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na gnocchi: kartofle gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Masę kartoflaną przenosimy na blat, mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy na jednolitą masę o solidnej konsystencji.
  • Z ciasta formujemy wałki o grubości palca i tniemy na kawałki o dł. 2 cm. Każdą kluskę musimy przeturlać, naciskając lekko kciukiem, po wewnętrznej stronie półokrągłej tarki do warzyw, tak aby powstały nam małe karbowane muszelki.
  • Gotujemy partiami, kilka minut od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody. Wyjmujemy cedzakiem.
  • Na sos: obrane ząbki czosnku przecinamy wzdłuż na ćwiartki, obraną cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy płatki chili.
  • Gdy wszystko się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Przyprawiamy solą i gotujemy 10–15 min, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie gęsty, dodajemy posiekaną bazylię i zdejmujemy z ognia.
  • Do sosu wrzucamy ugotowane gnocchi, stawiamy z powrotem na ogniu i podgrzewamy przez minutę. Co pewien czas mieszamy, aby kluski pokryły się sosem.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i podgrzewamy dalej, stale mieszając przez pół minuty, aby nieco się roztopiła. Podajemy od razu, ze świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy