Śmietanowiec to lekkie ciasto bez pieczenia, które skrywa w sobie kolorowe galaretki zanurzone w aksamitnej, kremowej masie. Jest banalnie proste w wykonaniu. Jednak wymaga trochę cierpliwości, ponieważ przed podaniem schładzamy je przez kilka godzin w lodówce. Gotowy deser udekorowany świeżymi owocami wspaniale prezentuje się na talerzu. Śmietanowiec z pewnością zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.
Artur Rogalski
Przygotowanie: zagotowujemy 750 ml wody w czajniku. Galaretkę pomarańczową, wiśniową oraz agrestową rozkładamy do trzech oddzielnych misek. Następnie każdą z nich łączymy z 250 ml wrzątku. Odkładamy je do ostygnięcia, a później do lodówki, aż stężeją. Na końcu kroimy je w kostkę.
Tortownica: okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty.
Masa śmietanowa: zagotowujemy 500 ml wody w czajniku. Płyn łączymy z galaretką cytrynową oraz krystaliczną. Całość odstawiamy w zimne miejsce do ostygnięcia. Następnie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i partiami dodajemy ją do przestudzonej galaretki. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Śmietanowiec: do gotowej masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Wszystko dokładnie mieszamy i przenosimy do tortownicy. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin ( czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania ciasta).
Podanie: truskawki, borówki oraz maliny myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Gotowy deser dekorujemy owocami.
Porady
- Śmietanowiec świetnie smakuje udekorowany także innymi owocami np. porzeczkami, jagodami, bananami, a nawet wiśniami. Najlepiej wybierać świeże produkty. W przypadku mrożonych musimy je wcześniej rozmrozić, a następnie osuszyć z nadmiaru wody.
- Trzeba mieć na uwadze to, że masa śmietanowa szybko tężeje. W związku z tym należy od razu połączyć ją z pokrojoną w kostkę galaretką.
- Biszkopty z powodzeniem zastąpimy herbatnikami, markizami lub kruchym plackiem. Ponadto warto zaznaczyć, że ciasto równie dobrze możemy przygotować bez spodu. Jest to świetna propozycja dla osób, które unikają w swojej diecie produktów pszennych.
- Deserowi możemy nadać różny kształt. W związku z tym bez problemu wykonamy go w keksówce, formie kwadratowej lub do babki. Jeśli używamy naczynia z silikonu, nie wykładamy go wtedy papierem do pieczenia, a delikatnie smarujemy jego wnętrze olejem.
- Galaretkę krystaliczną z powodzeniem zamienimy na żelatynę w proszku lub listkach. Pamiętajmy, że przed dodaniem jej do śmietany, należy ją namoczyć w wodzie, a następnie lekko podgrzać.
- Gotowy deser najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Idealnie schłodzony śmietanowiec nie tylko lepiej smakuje, ale także łatwo się kroi.
- Śmietankę ubijamy przez maksymalnie 1-2 minuty. Jeśli poświęcimy na ten proces zbyt dużo czasu, ryzykujemy, że produkt zacznie się warzyć.
Śmietanowiec to kolorowy, lekki deser, który rewelacyjnie wygląda sam w sobie. Pomimo tego, często układamy na jego wierzchu świeże owoce. Warto również zaznaczyć, że możemy udekorować go:
Śmietanowiec jak sama nazwa wskazuje, przygotowujemy na bazie śmietany. Okazuje się jednak, że możemy równie dobrze zastąpić ją:
Komentarze