Galaretka warzywna

lekka kolacja, zdrowa i pożywna

galaretkiPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)

Składniki:

  • 2 spore marchewki
  • puszka kukurydzy
  • pół puszki groszku
  • brokuł
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • żelatyna
  • około 1 litra wody
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W garnku z woda ( około litra) gotuejmu marchewkę z dodatkiem ziela, pieprzu liści laurowych i kostek bulionowych). W innym garnku gotujemy różyczki brokuła przez ok 10 min a następnie balnszujemy go zimną wodą. Kiedy marchewka będzie średnio miękka wyjmujemy ją z bulionu i kroimy w talarki, które przekładamy do salaterki, w której będziemy przygotowywać galaretkę. Dokładamy brokuło, odsączoną kukurydzę i groszek i mieszamy całość, na werzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Do gorącego bulionu wsypujemy żęlatynę wg przepisu na opakowaniu i zalewamy warzywa. Chłodizmy przez minimum 2 godz. Jest doskonałym dodatkiem do mięs na zimno, a także jako samodzielne danie, nie tylko dla dbających o linię ;)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 80 min.
Zupa warzywna
zupka

ANECIK1980

Zupa warzywna