REKLAMA

"Domowy pasztet do smarowania"

Delikatny, pyszny i prawdziwy. ;)

dodany przez: Sukkub sukkub

Przetwory Pasztet

Czas przygotowania:
45min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 169 głosów)


Składniki:

  • 1 kg wątróbki indyczej
  • 1 kg udek z indyka
  • 250 g dobrego, solonego masła
  • główka czosnku
  • duża cebula czosnkowa
  • łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 l wody

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła i smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron.
  • Do garnuszka wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej udka indycze i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy obsmażymy całą wątróbkę, dodajemy ją do indyka i solimy.
  • Całość gotujemy przed dwie godziny.
  • Na patelni po smażeniu wątróbek, szklimy drobno posiekaną cebulkę, a pod sam koniec smażenia dodajemy posiekaną główkę czosnku oraz pieprz czosnkowy.
  • Mięso oddzielamy od kości, kroimy razem z wątróbką w kostkę, wrzucamy do miski.
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i miksujemy na gładką masę.
  • Pozostałe masło rozpuszczamy na patelni i dolewamy do pasztetu nieustannie miksując.
  • Przygotowany pasztet wkładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce. ;)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy