Soczewica i pieczarki grają tu główną rolę - dzięki nim gulasz jest smaczny, sycący i ma przyjemną konsystencję. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.
Wegański gulasz z pieczarek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30–40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki – tak aby nabrały złotego koloru.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.
Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować.
W miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą, po czym dodać do grzybów – zagotować i czekać, aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka, należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta, dodać odrobinę mleka lub bulionu).
Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.
Komentarze