Fasolka szparagowa z brokułami

Alternatywa dla tradycyjnej surówki do obiadu! Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

dodany przez: karita

sałatki przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 200 głosów)

Składniki:

  • 25 dag brokułów
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • bułka tarta
  • masło
  • sól, pieprz
  • cukier

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Fasolka szparagowa z brokułami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Brokuły i fasolkę myjemy i oczyszczamy. Dzielimy na mniejsze części. Gotujemy ok. 1,5 l wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru (dzięki cukrowi warzywa nie stracą naturalnego zielonego koloru). Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy brokuły i fasolkę i podgotowujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min.
  • W tym czasie rozpuszczamy na patelni trochę masła i podsypujemy bułką tartą. Łączymy na jednolita masę.
  • Gdy warzywa są już ugotowane, odcedzamy je i dodajemy bułkę tartą. Delikatnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Porady

Zobacz też: Zielona fasolka szparagowa z boczkiem


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy