◗ Drzewa orzechowe żyją około 200 lat. Ich drewno o pięknych słojach także jest bardzo cenione.

◗ W polskiej tradycji orzechy są symbolem szczęścia. Dlatego stanowią nieodzowny element polskich wigilijnych stołów – ich obecność wróży pomyślność domowi.

Orzechy są bardzo kaloryczne, stanowią cenne uzupełnienie diety wegetariańskiej. W dawnych czasach były uważane za owoce, którymi należy się zajadać, aby zyskać wielką mądrość.

 

◗ Łuskane orzechy włoskie największe zastosowanie mają w cukiernictwie. Siekane lub krojone często zastępują w ciastach mąkę lub masło. Dodane do sałatek podnoszą ich walory smakowe i odżywcze.

W mielonych orzechach można panierować delikatne mięsa, zwłaszcza drób.

◗ Najlepiej kupować je w skorupkach; dłużej zachowują świeżość. Niełuskane można przechowywać w chłodnym miejscu do pół roku. Łuskane natomiast – w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach – trzy miesiące, zaś posiekane lub zmielone najlepiej zużyć w ciagu czterech, sześciu tygodni.