Domowe bułeczki drożdżowe z budyniem
słodkie bułeczki idealne do szkoły na śniadanie
Dodany przez:
ANECIK1980
Domowe bułeczki drożdżowe z budyniem
Składniki
- Na dno większego garnka/miski kładziemy po kolei:
- 1 kostkę drożdży (10dkg) - pokruszone
- na to 1 szkl. cukru,
- 1 torebkę cukru waniliowego,
- 1 niepełną szklankę mleka,
- 1 szklankę oleju,
- 4 jajka (lekko rozbełtać),
- na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki
- składniki budyniu:
- 3 szkl mleka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
- Garnek przykrywamy pokrywką bez mieszania składników. Zostawiamy na noc.
- Rano zagniatamy składniki. Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć.
- Gdy podwoi objętość rozwałkowujemy na prostokąt.
- Smarujemy gorącym budyniem, zwijamy w rulon, kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15-30 minut.
- Smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy około 20 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Komentarze