Domowe bułeczki drożdżowe z budyniem

słodkie bułeczki idealne do szkoły na śniadanie

Deserybudynie

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Składniki:

  • Na dno większego garnka/miski kładziemy po kolei:
  • 1 kostkę drożdży (10dkg) - pokruszone
  • na to 1 szkl. cukru,
  • 1 torebkę cukru waniliowego,
  • 1 niepełną szklankę mleka,
  • 1 szklankę oleju,
  • 4 jajka (lekko rozbełtać),
  • na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki
  • składniki budyniu:
  • 3 szkl mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Garnek przykrywamy pokrywką bez mieszania składników. Zostawiamy na noc.
  • Rano zagniatamy składniki. Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć.
  • Gdy podwoi objętość rozwałkowujemy na prostokąt.
  • Smarujemy gorącym budyniem, zwijamy w rulon, kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15-30 minut.
  • Smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Pieczemy około 20 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy