Domowa Pizza z Gyrosem

Szybka pizza własnej roboty - o niezapomnianym smaku.

Dodany przez:

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Składniki

  • --------------------
  • SOS DO PIZZY
  • 400 gr. Przetartych pomidorów
  • 4 Łyżki oliwy z oliwek
  • 2 Łyżeczki suszonego oregano
  • 2 Łyżeczki suszonej bazylii
  • Papryka mielona
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
  • ------------------------
  • CIASTO NA PIZZĘ
  • 500 gr. Mąki pszennej
  • ½ Szklanki mleka
  • ½ Szklanki wody
  • 15 gr. Drożdży
  • 2 Łyżki cukru
  • 1 Łyżeczka soli
  • 3 Łyżki oleju
  • --------------------------
  • OBŁOŻENIE PIZZY
  • 1 Kg. Zamarynowanego mięsa / gyros
  • Przyprawa do gyrosu
  • 2 Puszki tuńczyka w oleju ( 2 x 185gr. )
  • 200 gr. Pieczarek
  • 1 Duża cebula
  • 5 Dużych ząbków czosnku
  • Oregano
  • 2 Paczki potartego sera ( 2 x 200gr. )
  • -------------------------------------------------

Przygotowanie

  1. ► SOS DO PIZZY : przetarte pomidory wymieszać z oliwą, dodać ½ szklanki wody, oregano, bazylię doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, mieszać aż olej nie bęndzie błyszczeć.
  2. ► CIASTO NA PIZZĘ : Mąkę wsypać do miski. W podgrzanym mleku rozpuscić cukier, pokruszone drożdże i połączyć z mąką teraz dodać olej, sól, wodę i zagniesć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk, gotowe przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować bez podsypywania mąką. Ciastem wyłozyć blachę.
  3. ► PIZZĘ OBŁOŻYĆ : ciasto posmarować sosem do pizzy z przeciśniętych przez praskę czosnkiem, posypać z oregano i serem, następnie obłożyć tuńczykiem, usmażonym gyrosem, w piórka pokrojoną cebulą i w półksiężyce pokrojonymi pieczarkami, na koniec górę grubo posypać startym serem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C około 20 minut / Termoobieg / .
obiad pieczarki tuńczyk mąka pszenną starty ser mięso na gyros
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy