Błyskawiczny deser dla niespodziewanych gości.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.5 z 178 głosów)
Likier: wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Lekko podgrzewamy mieszankę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krem: do likieru dolewamy śmietanę i ubijamy, mieszając, aż krem będzie gęsty, ale wciąż lekki i ciągnący.
Deser amaretto: do każdego z 4 kieliszków do martini na wysokich nóżkach rozkruszamy po 2 ciasteczka. Uzupełniamy je kremem, tworząc stożek. Do podania trzymamy krem w lodówce.
Podanie: wierzch posypujemy jeszcze jednym pokruszonym amaretti i płatkami migdałowymi.
desery - zobacz inne inspiracjePorady
Jak zrobić domowe amaretti? To bardzo łatwe ciasteczka, na dodatek bardzo smaczne, idealne do kawy – dlatego warto upiec ich więcej i trzymać w szczelnie zakręcanym słoiku. Oto przepis: 2 białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę z 20 dag drobnego cukru, szczyptą soli i łyżeczką cukru waniliowego. Mieszamy ją z 20 dag drobno zmielonych migdałów i 20 ml likieru amaretto; naczynie z ciastem wstawiamy pod przykryciem na 2–3 godz. do lodówki. Ciasto nakładamy porcjami do szprycy z wąską okrągłą końcówką, w odstępach wyciskamy malutkie porcje na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C na ok. 15 min, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
Komentarze