Crumble śliwkowe wg Aleex

Aromatyczny, jesienny deser z owocami i kruszonką.

dodany przez: Aleex

ciasto z owocami Desery kruszonka

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 168 głosów)


Składniki:

  • • dojrzałe śliwki (mogą być różne rodzaje)
  • • nektarynka lub brzoskwinia
  • • cukier puder do smaku (opcjonalnie)
  • • 25 g masła
  • • 1-2 łyżki mąki
  • • 1 łyżka cukru + cukier wanilinowy
  • • 1-2 łyżki mielonych migdałów

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Śliwki wydrylować, pokroić na ćwiartki.
  • 2. Nektarynki pozbawić pestki, zostawić ze skórką, ale jeśli używamy brzoskwiń, obrać je. Pokroić na cząstki.
  • 3. Kokilki wysmarować masłem.
  • 4. Owoce wymieszać i włożyć do miseczki. Jeśli są mało słodkie, dodać cukier puder. Ja go nie dodawałam, ale deser był lekko kwaskowy.
  • 5. Z masła, mąki, cukru i migdałów zagnieść palcami kruszonkę.
  • 6. Kruszonką posypać owoce.
  • 7. Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
  • 8. Gorące kokilki wyjąć ostrożnie z piekarnika.
  • 9. Deser zjadać na ciepło. Jest pyszny, nawet bardzo gorący.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy