Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia to pomysł na pyszny i szybki deser bez użycia piekarnika. Przygotowuje się go niezwykle łatwo, a jego największym atutem jest smak, który niemal nie różni się od tradycyjnej wersji. Napoleonkę na spodzie z herbatników z powodzeniem możemy serwować na przyjęciach i spotkaniach w gronie najbliższych, to też świetne ukoronowanie walentynkowej kolacji. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na ciasto z budyniem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta bez pieczenia napoleonka

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
180 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 151 głosów)

Napoleonka bez pieczenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie spodu: blachę do pieczenia (wymiary 30x25) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasno, równo obok siebie układamy połowę herbatników.

  • 2.

    Budyń do napoleonki:  Połowę mleka miksujemy z mąką i jajkami. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, rozpuszczając w takiej mleczko–maślanej masie oba cukry. Łączymy obie części, mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na herbatniki.

  • 3.

    Składanie napoleonki:  herbatniki z masą budyniową przykrywamy drugą warstwą ciastek. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 4 godziny. Taką napoleonkę bez pieczenia podajemy pokrojoną na kawałki, oprószoną cukrem pudrem.

Kalorie: 180

Porady

  • Ciekawym pomysłem jest napoleonka bez pieczenia na krakersach z budyniem. Taki deser będzie słodki i jednocześnie delikatnie słony. Sprawdzą się też kruche ciasteczka.
  • Ciasto napoleonka bez pieczenia może być dodatkowo przesmarowana warstwą kwaskowego dżemu, np. malinowego, wiśniowego lub z czarnej porzeczki.
  • Wierzch ciasta możemy udekorować cukrem pudrem bądź samodzielnie przygotowanym lukrem cytrynowym, polewą czekoladową lub karmelową.
  • Do napoleonki bez pieczenia możemy przygotować różną masę – świetnie sprawdzi się: krem mascarpone, śmietankowy lub bita śmietana.
  • Ciasto można pokroić w zgrabne kawałki, wzdłuż linii, które wyznaczają herbatniki, ale dopiero jak masa budyniowa stężeje.

Notka redakcyjna

Skąd się wzięła napoleonka? 

Napoleonka niekiedy nazwana jest kremówką przygotowana jest na bazie ciasta francuskiego, przełożonego masą budyniową, śmietankową bądź bitą śmietaną i posypaną cukrem pudrem, rzadziej przełożoną warstwą lukru.


Istnieje kilka teorii, które wyjaśniają pochodzenie nazwy „napoleonka” – według jednej z nich wzięła się ona od podobieństwa do ciasta  mille-feuille, które pochodzi z włoskiego Neapolu. Tego typu ciasto we Francji określane jest mianem „ciastka neapolitańskiego”, które prawdopodobnie zostało przekształcone na „napoleońskie”, co miałoby nawiązywać do Napoleona Bonaparte.  Co ciekawe, w Polsce nazwa „napoleonka” została rozpowszechniona przez warszawską cukiernię o tej samej nazwie, która zlokalizowana była przy dzisiejszym placu Powstańców Warszawy, niegdyś noszącego nazwę placu Napoleona.


Czym się różni kremówka od napoleonki?

Z zasady nazwy napoleonki i kremówki bywają używane zamiennie i nie jest to żaden błąd. Jednakże w Małopolsce, gdzie mocno zakorzenił się termin kremówek papieskich, wadowickich, bywa tak, że w niektórych cukierniach napoleonka to ciasto z kremem bezowym, natomiast kremówka wypełniona jest masą budyniową. Natomiast na Mazowszu określenia te traktowane są jako zamienne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy