Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe to łatwy i nieoczywisty wypiek, który zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Jest doskonałe na wieczorne spotkania z przyjaciółmi lub niedzielny deser. Ciasto można podać z kremem, bitą śmietaną lub kandyzowaną skórką z mandarynek. Puszysty i wilgotny mandarynkowiec pachnie tak, że nie można mu się oprzeć.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 203 głosów)

Ciasto mandarynkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mandarynek: myjemy je, wyparzamy i ścieramy z nich skórkę - bez albedo (białej części). Następnie dzielimy je na cząstki i zdjemujemy białą skórkę i błonki. Sam miąższ powinien ważyć 350 g.

  • 2.

    Smażenie mandarynek: przekładamy je na patelnię, dodajemy 50 g cukru. Podsmażamy przez ok. 5 min. Studzimy i blendujemy do konsystencji musu.

  • 3.

    Składniki sypkie: w misce mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy 70 g cukru i łyżeczkę sody oczyszczonej.

  • 4.

    Składniki mokre: w osobnej misce mieszamy jajko, olej i zblendowane mandarynki i skórkę. Składniki mokre przelewamy do sypkich i łączymy, mieszając dużą drewnianą łyżką lub szpatułką.

  • 5.

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Keksówkę o wymiarach 30×11 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

  • 6.

    Pieczenie: przelewamy masę na ciasto mandarynkowe do przygotowanej keksówki. Wstawiamy do piekarnika na 30 min.

Porady

  • Zanim wyjmiecie ciasto mandarynkowe z piekarnika, sprawdźcie, czy nie jest surowe w środku. Najlepiej posłużyć się drewnianym patyczkiem. Wbijamy go w ciasto i jeśli po wyjęciu jest oblepiony surowym ciastem, przedłużamy pieczenie o kolejne 10 min.
  • Ciasto mandarynkowe możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
  • Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przypiekać, a ciasto nie będzie jeszcze gotowe w środku, przykryjcie je folią aluminiową.
  • Sodę oczyszczoną możecie zastąpić proszkiem do pieczenia.
  • Szybkie ciasto mandarynkowe? Sięgnijcie po gotowe mandarynki w syropie (puszka ok. 300 g). Mandarynki należy odsączyć z syropu i zmiksować blenderem. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Takie mandarynki możecie także samodzielnie przygotować i przechowywać w słoiku przez kilka miesięcy.
  • Do ciasta możecie dodać cukier waniliowy (15 g) lub ekstrakt z wanilii (2 ml).
  • Jakie wybrać mandarynki? Najlepiej sprawdzają się klementynki, które są trochę większe i bardziej soczyste niż inne odmiany mandarynek. Przed obraniem ich ze skórki, trzeba je sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć, aby usunąć wosk, którym często pokryte są cytrusy.

Notka redakcyjna

Ciasto mandarynkowe z kandyzowaną skórką

Do takiego ciasta warto przygotować się wcześniej. Skórkę z mandarynek wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 2–3 godziny – po godzinie wymieniamy wodę na świeżą. Następnie przykrywamy skórki pokrywką i gotujemy przez 1–2 godz., aby były miękkie. Odcedzamy i studzimy.

Teraz czas na obranie ich z albedo – to biała i gorzka warstwa skórki cytrusów. Następnie kroimy je w paseczki i przekładamy na patelnię. Zalewamy syropem cukrowym i smażymy na małym ogniu przez ok. 60 min. Gotową skórkę z mandarynek kładziemy na wierzch lub podajemy obok ciasta.

Zarówno kandyzowaną skórkę z mandarynek, jak i smażone mandarynki, możecie przygotować dzień przed pieczeniem ciasta. Do przygotowania słodkiej skórki z mandarynek możecie wykorzystać przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Ciasto mandarynkowe z kremem lub galaretką

  • Ciasto z mandarynkami i kremem mascarpone – do przygotowania kremu potrzebujecie 250 g serka i 75 g cukru pudru. Cukier można zastąpić zmielonym na puder ksylitolem. Składniki miksujemy na gładki krem. Dodajemy otartą skórkę z mandarynek lub cytryny. Możecie skorzystać także z naszego przepisu na krem cytrynowy z mascarpone.
  • Ciasto mandarynkowe z bezową pianką – to tzw. meringa italiana, którą robi się z syropu cukrowego i ubitej na sztywno piany z białek. Piankę wyciskamy na upieczone ciasto przy użyciu rękawa cukierniczego.
  • Ciasto mandarynkowe z galaretką – można ją dodać do bitej śmietany, aby po zastygnięciu powstał gęsty owocowy krem. Nakładamy go na upieczone ciasto i zatapiamy w nim słodkie mandarynki. Do ciast w tej wersji pasują galaretki pomarańczowe, cytrynowe lub agrestowe.

Ciasto mandarynkowe fit bez mąki

Dla osób na diecie bezglutenowej i wszystkich tych, którzy ograniczają produkty mączne, podajemy dwa alternatywne przepisy na ciasto z mandarynkami:

  • z płatkami owsianymi – miksujemy je w blenderze i używamy zamiast mąki pszennej,
  • z mąką migdałową – aby taką przygotować, należy zmielić 250 g migdałów. Do ciasta zamiast 1 jajka dajemy 6 jajek. Pozostałe składniki zostawiamy tak, jak w podstawowym przepisie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy