Ciasto czekoladowe szaleństwo

Pyszne ciasto, które każdy może sam zrobić

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • • 50 g masła Lurpak Klasycznego (w temperaturze pokojowej) + 2 łyżki do natłusz-czenia formy
  • • 1 szklanka cukru pudru
  • • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • • 2 jajka
  • • 1 szklanka mąki
  • • 3 łyżki kakao
  • • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 1 szklanka mleka
  • Składniki na polewę:
  • • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
  • • 3 łyżki masła
  • • 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%)

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania
  2. 1. Utrzeć masło, cukier i esencję waniliową na jednolitą, puszystą masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
  3. 2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Kwadratową blachę o boku 20 cm natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. 3. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo do-dawać do masy suchą mieszankę i mleko, cały czas ucierać.
  5. 4. Wylać powstałe ciasto na przygotowaną blachę. Piec 40 min w temperaturze 180°C. Zostawić na 20 min do wystudzenia.
  6. 5. Przygotować polewę: nad garnkiem z gotującą się wodą ustawić mniejszy gar-nek, wrzucić do niego czekoladę, 3 łyżki masła i śmietanę. Mieszać, aż wszystko się rozpuści, odstawić na 10 min.
  7. 6. Ciasto przekroić w poprzek na dwie warstwy. Spodnią warstwę posmarować 1/3 polewy, przykryć drugą warstwą ciasta. Całość posmarować resztą polewy.
  8. Smacznego!
czekolada deser ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy