Ciasto Kubuś to pyszny deser z bitą śmietaną i z masą budyniową na bazie przecierowego soku marchwiowego, na lekkim i puszystym spodzie biszkoptowym. Sprawdzi się na kinderbalach i przyjęciach urodzinowych najmłodszych amatorów domowych warstwowych ciast. Wierzch naszego wypieku możemy obsypać startą czekoladą lub udekorować lukrem. Całość nie tylko wybornie smakuje, lecz także bardzo efektownie się prezentuje.
fot. A. Rogalski
Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Całe jajka łączymy ze 120 g cukru, miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy ocet, miksujemy chwilę. Dodajemy 160 g przesianej mąki pszennej i proszek do mieszenia. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Blachę do pieczenia (23x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa Kubuś: sok marchwiowy wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia – 250 ml zostawiamy. Budynie mieszamy z pozostałym sokiem, wlewamy do gotującej się porcji. Cały czas mieszamy, jak zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku (1 opakowanie) i szybko mieszamy, żeby ta się rozpuściła. Na biszkopt wylewamy ciepłą masę Kubusia.
Ciasto Kubuś – bita śmietana i dekoracja: kremówkę ubijamy na sztywno z 15 g cukru pudru. W ¾ szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem. Gdy warstwa Kubusia będzie już zimna, wykładamy śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.
Porady
- Składniki na ciasto Kubuś podane są na foremkę o wymiarach 23x40 cm.
- Po ubiciu białek na ciasto Kubuś należy dodawać poszczególne składniki pojedynczo, wymieszać i dopiero dołączać kolejne. W przeciwnym razie piana może opaść, a zamiast dobrze wypieczonego biszkoptu, wyjdzie nam zakalec.
- Żeby biszkopt na ciasto Kubuś był puszysty, trzeba wcześniej przesiać mąki – dzięki temu będzie ona bardziej napowietrzona, a ciasto dobrze wyrośnie.
- Do ciasta Kubuś rekomendujemy wykorzystać sok przecierowy o smaku pomarańczowo-jabłkowo-marchewkowym, ale równie dobrze sprawdzi się inny smak. Ważne, by miał marchewkę w składzie, ponieważ dzięki niej możemy uzyskać charakterystyczny kolor masy.
- Jeśli chcemy zmienić kolor głównej warstwy, to możemy wykorzystać sok z dodatkiem kiwi, w ten sposób powstanie ciasto Kubuś zielony.
- Wierzch ciasta Kubuś możemy obsypać startą czekoladą lub polać lukrem. Świetnie sprawdzi się również galaretka pomarańczowa, polana czekoladą (da to nam efekt ciastek delicja).
- Jeśli ciasto Kubuś przygotowujemy dla dorosłych, to biszkopt możemy wcześniej nasączyć alkoholem.
Ciasto z Kubuś to prawdziwy król kinderbalów i innych przyjęć dla dzieci. Nie może go zabraknąć również na urodzinach. Świetnym pomysłem jest przygotowanie go w tortownicy i zaserwowanie w roli tortu z urodzinową świeczką na środku lub z racą. Możemy również zrobić porcje w słoiczkach – dzięki temu będzie się je łatwiej jadło.
Jeśli ciasto Kubuś przygotowujemy dla dzieci, to warto nieco zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Sok przecierowy jest słodki sam w sobie i często nie ma potrzeby dodatkowo go dosładzać. Ponadto cały cukier możemy zastąpić zdrowszym zamiennikiem, np. w postaci ksylitolu lub erytrolu.
Deser ten możemy przygotować na dwa różne sposoby. Pierwszy z nich, nieco popularniejszy na wilgotnym i puszystym spodzie biszkoptowym. Natomiast drugi – znacznie szybszy, to ciasto Kubuś bez pieczenia. Jeśli chcemy zaoszczędzić nieco czasu, to można zrobić je na bazie z herbatników bądź kruchych ciasteczek połączonych z rozpuszczonym masłem. Jeśli zdecydujemy się na tę opcję, to warto pamiętać, że nasz deser powinniśmy włożyć do lodówki na co najmniej 3–4 godziny przed podaniem.
Alternatywną wersją będzie ciasto Kubuś z delicjami, zamiast klasycznego spodu biszkoptowego. Dolną warstwę można wykonać również ze zmielonych daktyli wymieszanych z nerkowcami lub migdałami.
Komentarze