Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś to pyszny deser z bitą śmietaną i z masą budyniową na bazie przecierowego soku marchwiowego, na lekkim i puszystym spodzie biszkoptowym. Sprawdzi się na kinderbalach i przyjęciach urodzinowych najmłodszych amatorów domowych warstwowych ciast. Wierzch naszego wypieku możemy obsypać startą czekoladą lub udekorować lukrem. Całość nie tylko wybornie smakuje, lecz także bardzo efektownie się prezentuje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta biszkopt

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Całe jajka łączymy ze 120 g cukru, miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy ocet, miksujemy chwilę. Dodajemy 160 g przesianej mąki pszennej i proszek do mieszenia. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Blachę do pieczenia (23x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.  Pieczemy przez ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia.

  • 2.

    Masa Kubuś: sok marchwiowy wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia – 250 ml zostawiamy. Budynie mieszamy z pozostałym sokiem, wlewamy do gotującej się porcji. Cały czas mieszamy, jak zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku (1 opakowanie) i szybko mieszamy, żeby ta się rozpuściła. Na biszkopt wylewamy ciepłą masę Kubusia.

  • 3.

    Ciasto Kubuś – bita śmietana i dekoracja: kremówkę ubijamy na sztywno z 15 g cukru pudru. W ¾ szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem. Gdy warstwa Kubusia będzie już zimna, wykładamy śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

Porady

  • Składniki na ciasto Kubuś podane są na foremkę o wymiarach 23x40 cm.
  • Po ubiciu białek na ciasto Kubuś należy dodawać poszczególne składniki pojedynczo, wymieszać i dopiero dołączać kolejne. W przeciwnym razie piana może opaść, a zamiast dobrze wypieczonego biszkoptu, wyjdzie nam zakalec.
  • Żeby biszkopt na ciasto Kubuś był puszysty, trzeba wcześniej przesiać mąki – dzięki temu będzie ona bardziej napowietrzona, a ciasto dobrze wyrośnie.  
  • Do ciasta Kubuś rekomendujemy wykorzystać sok przecierowy o smaku pomarańczowo-jabłkowo-marchewkowym, ale równie dobrze sprawdzi się inny smak. Ważne, by miał marchewkę w składzie, ponieważ dzięki niej możemy uzyskać charakterystyczny kolor masy.
  • Jeśli chcemy zmienić kolor głównej warstwy, to możemy wykorzystać sok z dodatkiem kiwi, w ten sposób powstanie ciasto Kubuś zielony.
  • Wierzch ciasta Kubuś możemy obsypać startą czekoladą lub polać lukrem. Świetnie sprawdzi się również galaretka pomarańczowa, polana czekoladą (da to nam efekt ciastek delicja).
  • Jeśli ciasto Kubuś przygotowujemy dla dorosłych, to biszkopt możemy wcześniej nasączyć alkoholem.

Notka redakcyjna

Ciasto Kubuś – sposób podania

Ciasto z Kubuś to prawdziwy król kinderbalów i innych przyjęć dla dzieci. Nie może go zabraknąć również na urodzinach. Świetnym pomysłem jest przygotowanie go w tortownicy i zaserwowanie w roli tortu z urodzinową świeczką na środku lub z racą. Możemy również zrobić porcje w słoiczkach – dzięki temu będzie się je łatwiej jadło.

 

Ciasto Kubuś w wersji fit

Jeśli ciasto Kubuś przygotowujemy dla dzieci, to warto nieco zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Sok przecierowy jest słodki sam w sobie i często nie ma potrzeby dodatkowo go dosładzać. Ponadto cały cukier możemy zastąpić zdrowszym zamiennikiem, np. w postaci ksylitolu lub erytrolu.

 

Ciasto Kubuś bez pieczenia

Deser ten możemy przygotować na dwa różne sposoby. Pierwszy z nich, nieco popularniejszy na wilgotnym i puszystym spodzie biszkoptowym. Natomiast drugi – znacznie szybszy, to ciasto Kubuś bez pieczenia. Jeśli chcemy zaoszczędzić nieco czasu, to można zrobić je na bazie z herbatników bądź kruchych ciasteczek połączonych z rozpuszczonym masłem. Jeśli zdecydujemy się na tę opcję, to warto pamiętać, że nasz deser powinniśmy włożyć do lodówki na co najmniej 3–4 godziny przed podaniem.


Alternatywną wersją będzie ciasto Kubuś z delicjami, zamiast klasycznego spodu biszkoptowego. Dolną warstwę można wykonać również ze zmielonych daktyli wymieszanych z nerkowcami lub migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy