REKLAMA

Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś to smaczny i lubiany - zwłaszcza przez dzieci - wypiek. Sprawdzi się na różnego rodzaju kinderbalach i przyjęciach urodzinowych najmłodszych amatorów domowych warstwowych ciast. To pyszny deser z masą budyniową z dodatkiem pysznego soku przecierowego na bazie marchewki na lekkim i puszystym spodzie biszkoptowym. Wierzch naszego wypieku możemy udekorować lukrem lub obficie polać czekoladą. Ciasto z kubusiem nie tylko wybornie smakuje, ale również bardzo efektownie się prezentuje. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta biszkopt Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Całe jajka łączymy ze 120 g cukru, miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy ocet, miksujemy chwilę. Dodajemy 160 przesianej mąki pszennej i proszek do mieszenia. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Blachę do pieczenia (23x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.  Pieczemy przez ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

  • 2.

    Masa kubuś: gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a mleko zastępujemy sokiem. Budynie mieszamy w szklance soku, wlewamy do gotującego się Kubusia. Cały czas mieszamy, a gdy budyń będzie gęsty, ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku (1 opakowanie) i szybko mieszamy, aby ta się rozpuściła. Kiedy biszkopt wystygnie, wylewamy ciepłą masę Kubusia na biszkopt.

  • 3.

    Warstwa bitej śmietany i dekoracja: Kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. W ¾ szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem. Gdy warstwa Kubusia będzie już zimna, wykładamy śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

Porady

  • Składniki na foremkę o wymiarach 23x40 cm
  • Przy przygotowaniu biszkoptu na spód ciasta Kubuś warto pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach: przede wszystkim po ubiciu białek należy dodawać poszczególne składniki systematycznie, jeden po drugim (nie wszystkie naraz), ponieważ w przeciwnym razie piana może nam opaść, a zamiast puszystego biszkoptu, wyjdzie nam zakalec. Równie istotnym elementem jest wcześniejsze przesianie mąki – dzięki temu będzie ona bardziej napowietrzona, co również pozytywnie wpłynie na puszystość naszego ciasta. 
  • Do ciasta Kubuś rekomendujemy wykorzystać sok przecierowy o smaku pomarańczowo-jabłkowo-marchewkowym, ale równie dobrze sprawdzi się inny smak (ważne, by miał marchewkę w składzie, ponieważ dzięki niej możemy uzyskać charakterystyczny kolor masy). 
  • Wierzch ciasta Kubuś możemy polać lukrem (jak w naszym przepisie) lub polać polewą czekoladową. Świetnie sprawdzi się również galaretka pomarańczowa, polana czekoladą (da to nam efekt ciastek delicja). 
  • Jeśli ciasto z sokiem kubusiem przygotowujemy dla dorosłych, to herbatniki, które wykładamy na jego wierzch możemy wcześniej namoczyć w wódce. 
     

Notka redakcyjna

Ciasto Kubuś bez pieczenia 

Ciasto z sokiem kubusiem możemy przygotować na dwa różne sposoby – pierwszy z nich, nieco popularniejszy na wilgotnym i puszystym spodzie biszkoptowym, natomiast drugi – znacznie szybszy, ponieważ bez pieczenia. Jeśli chcemy zaoszczędzić nieco czasu, to dobrym pomysłem jest przygotowanie ciasta Kubuś na bazie z herbatników bądź kruchych ciasteczek. Jeśli zdecydujemy się na tę opcję, to warto pamiętać, że nasz deser powinniśmy włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny przed podaniem. 

Ciasto z kubusiem to prawdziwy król kinderbalów i innych przyjęć dla dzieci. Nie może go zabraknąć również na urodzinach – świetnym pomysłem jest przygotowanie go w tortownicy i zaserwowanie w roli tortu. Jeśli ciasto Kubuś przygotowujemy dla dzieci, to warto nieco zmniejszyć ilość dodawanego cukru – sok przecierowy jest słodki sam w sobie i często nie ma potrzeby dodatkowo go dosładzać. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy