Ciasto ''KUBUS"

Ciasto to jest wyśmienite a zarazem lekkie, każde podniebienie je zasmakuje...

CiastabiszkoptDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 18 dkg cukru
  • 18dkg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem Kubusiowo- budyniowy:
  • 1 litr soku marchewkowego- brzoskwiniowego-jabłkowego (''KUBUS'' lub "PYSIO")
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie waniliowe ( najlepiej niemieckie)
  • 1 kostka masła
  • Krem śmietanowy:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Żelatyna
  • Masa lukrowa:
  • 1 białko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sporządzenie biszkoptu:
  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy same białka na sztywną piane. Do białek dodajemy cukier waniliowy i cukier i dalej miksujemy. Na sam koniec dodajemy żółtka i miksujemy aż do uzyskanie puszystej masy.
  • 2. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia mieszamy i przesypujemy przez sito prosto do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. I wylewamy na formę. Piec w temperaturze 180 około 15 minut.
  • Sporządzenie kremu kubusiowego:
  • 1. 0,7 litra Kubusia wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  • Do ciepłego soku wsypujemy cukier i mieszamy.
  • 2. Do reszty soku wsypujemy budynie i mieszamy. Gdy sok w garnku zacznie się gotować, wlewamy do niego rozmieszane budynie i zagotowujemy.
  • 3. Sciągamy z pieca i chwile odczekujemy by masa troszkę ostygła. Następnie dodajemy do niej masło. Masło ładnie się rozpuści, gdy masa będzie jeszcze ciepła.
  • 4. Wymieszana ciepłą masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnie.
  • Sporządzenie masy śmietanowej:
  • 1. Do wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy.
  • 2. Przygotowujemy wcześniej żelatynę zgodnie z proporcją podaną na opakowaniu.
  • 3. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy do niej zimną żelatynę i miksujemy aż nam ładnie zgęstnieje.
  • 4. Taką masę wykładamy na masę Kubusiową, i wyrównujemy powierzchnie.
  • 5. Na masę śmietanową układamy petitki maczane w wódce ( jeden obok drugiego).
  • A na sam koniec sporządzamy lukier ( białko ucieramy z cukrem pudrem do momentu gdy będzie się ładnie ciągnęło). I wylewamy je na sam wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy