Ciasteczka z płatków kukurydzianych to niezwykle szybka, słodka przekąska, którą można schrupać na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawy. Przepis jest bardzo prosty i wykorzystuje składniki, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Suszone owoce i bakalie, które wzbogacają wypiek, można dobierać wedle własnego gustu. Sprawdźcie, jak zrobić chrupiące ciastka z płatków kukurydzianych.
Artur Rogalski
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy pergaminem. Czekoladę siekamy. Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i odstawiamy, żeby przestygło.
Masa: jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Cienkim strumieniem wlewamy masło, cały czas mieszając. Wsypujemy płatki kukurydziane, rodzynki, żurawinę i posiekaną czekoladę. Łączymy całość za pomocą łyżki.
Formowanie ciastek: z gotowej masy tworzymy dłońmi kulki dowolnej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko spłaszamy.
Pieczenie: ciasteczka z płatków kukurydzianych powinny spędzić w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Poznamy, że są gotowe, kiedy się zarumienią. Wtedy wyjmujemy je i studzimy na kratce cukierniczej.
Porady
- Masa na chrupiące ciasteczka z płatków kukurydzianych może kleić się do dłoni, dlatego warto wysmarować je olejem, zanim zaczniemy tworzyć kulki. Zadanie ułatwi także formowanie ciastek w rękawiczkach.
- Ciekawym pomysłem na błyskawiczny deser są ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego. Do ich zrobienia potrzebne są tylko płatki śniadaniowe, mleko zagęszczone i dowolne bakalie. Składniki wystarczy wymieszać, uformować w okrągłe ciastka i upiec na rumiany kolor.
- Jeśli chcemy upiec ciastka z płatków kukurydzianych fit, zamiast cukru użyjmy niskokalorycznego słodzika. Mąkę pszenną możemy zamienić na żytnią lub gryczaną. Pamiętajmy jednak, że płatki kukurydziane i bakalie naturalnie zawierają dużo węglowodanów, dlatego przekąska nie będzie odpowiednia dla osób na diecie keto. Są natomiast bogate w błonnik pokarmowy, więc warto zastanowić się nad włączeniem ich do jadłospisu.
- Do posłodzenia ciastek możemy użyć syropu klonowego lub miodu, który często idzie w parze z płatkami kukurydzianymi.
- Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i czekoladą możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. To świetna przekąska między posiłkami lub drugie śniadanie, które doda nam energii do działania.
Ważną rolę w proponowanym przez nas wypieku odgrywają bakalie. Nie tylko sprawiają, że ciastka z płatkami kukurydzianymi i czekoladą mają mnóstwo smaku, ale także wzbogacają je o wartościowe składniki odżywcze. Wybór dodatków zależy od naszych preferencji. Możemy swobodnie bawić się recepturą i proporcjami między suszonymi owocami, nasionami i orzechami. Sugerujemy użycie rodzynek i żurawiny, ale ciastka z płatków kukurydzianych świetnie komponują się także z innymi bakaliami, takimi jak:
Pamiętajmy, że niektóre z podanych bakalii powinniśmy posiekać, zanim dodamy je do masy na ciastka z płatkami corn flakes. Żeby przekonać do przekąski dzieci, w przepisie znajduje się czekolada. Może być gorzka, mleczna lub biała. Jeśli mamy taką możliwość, wykorzystajmy czekoladowe dropsy lub groszki. Koneserzy kakao mogą wzbogacić deser o surowe wiórki kakaowca.
Nie chcecie odpalać piekarnika? Szukacie pomysłów na szybki deser bez pieczenia? Dobrze trafiliście, bo ciasteczka z płatkami kukurydzianymi da się przyrządzić bez obróbki termicznej, w kilka minut. Pralinki w takiej formie często określa się jako szyszki lub jeżyki. Wystarczy rozpuścić masło z cukrem, kakao i miodem, a następnie wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Tak przygotowaną masę formujemy w kulki i odstawiamy, żeby całkowicie zastygła. Porcje możemy układać w papilotkach do muffinek, żeby ładnie się prezentowały i nie sklejały ze sobą. Kakaowe jeżyki bez pieczenia możemy wzbogacić dowolnymi orzechami lub suszonymi owocami. Ciekawą propozycją na szybką słodką przekąskę są szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych. Rozpuszczamy karmelowe cukierki w garnuszku z masłem, a następnie mieszamy z corn flakes, formujemy w okrągłe ciasteczka i studzimy.
Komentarze