Oponki z mascarpone to smakołyk, który warto usmażyć nie tylko na tłusty czwartek. Głównym ich składnikiem jest serek mascarpone, dzięki któremu są niezwykle puszyste, miękkie i delikatne. Jest to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy w kilkanaście minut mogą zajadać się pysznymi, chrupiącymi smakołykami, przy niewielkim nakładzie pracy. Zapraszamy po niezwykle łatwy przepis na rumiane oponki z mascarpone.
Adobe Stock
(średnia 2.75 z 4 głosów)
Składniki: wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed smażeniem.
Ciasto: jajka rozbijamy i wkładamy do miski, dodajemy serek mascarpone, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz spirytus. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki lub mikserem. Ciasto będzie kleiste.
Wałkowanie: na mocno posypaną mąką stolnicę lub blat wykładamy ciasto. Masę posypujemy mąką także z góry i rozwałkowujemy na ok. 0,7 cm.
Formowanie oponek z mascarpone: przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do ciasta o średnicy ok. 9 cm wycinamy koła. Środek wykrawamy np. przy pomocy kieliszka o średnicy ok. 2,5 cm.
Rozgrzewanie oleju: na patelni lub rondlu o średnicy ok. 28 cm rozgrzewamy ok. 3 cm oleju. Gdy jest już gorący wrzucamy kawałek ciasta i jeśli szybko wypłynie i zacznie mocno skwierczeć, to znaczy, że jest już gotowy.
Smażenie: wrzucamy oponki z mascarpone do oleju, po około 30 sekundach przekładamy na drugą stronę i smażymy 30–45 sekund. W tym czasie urosną i zarumienią się. Wyciągamy szczypcami lub łyżką cedzakową. Odkładamy na papier kuchenny. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta, uzupełniając olej, pamiętając o jego nagrzaniu.
Serwowanie: jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i można je już zjadać.
Porady
- Oponki możemy polać lukrem, np. cytrynowym lub dodać do niego barwniki spożywcze. Najlepiej robić to na kratce i zostawić na 3–4 minut aż lukier zastygnie. Doskonale sprawdzą się też: roztopiona czekolada, sos karmelowy. Możemy w każdym przypadku posypać oponki np. kolorowymi posypkami lub posiekanymi orzechami.
- Do ciasta zamiast cukru waniliowego możemy dodać otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
- Oponki możemy usmażyć tak, jak tradycyjne pączki – na smalcu. Osoby na diecie wegetariańskiej powinny użyć olej roślinny.
- Oponki z mascarpone najsmaczniejsze są w dniu przygotowania, a przechować możemy je w papierowej torbie. Nie przechowujemy ich w lodówce.
Komentarze