Rurki z kremem karpatkowym

Kruche rurki z kremem karpatkowym to idealny dodatek do herbatki.

Dodany przez:

Rurki z kremem karpatkowym

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 15 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 250g mąki
  • 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • cukier kryształ do obtaczania
  • Krem karpatkowy:
  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki miksujemy (dzięki czemu lepiej się połączą), a następnie zagniatamy ciasto i schładzamy godzinkę w lodówce.
  2. Po tym czasie ciasto rozwalkowywać bardzo cienko (na ok. 1mm) i wycinać z niego paski o wymiarach mniej więcej 1,5 x 35 cm. Ważne jest by jednej strony ciasta (najlepiej tej od strony blatu) za bardzo nie podsypywać mąką, bo później nie przylgnie do niego cukier.
  3. Foremki do rurek smarujemy masłem.
  4. Paskami owijamy formy do rurek, zaczynając od cieńszej strony. Na końcu, na grubszej stronie, dobrze jest zostawić troszkę wolnej blaszki, co ułatwia później zsuwanie upieczonych rurek.
  5. Ciasto nawinięte na foremki obtaczać w cukrze. Ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 20 minut w temperaturze 200st. C, na jasnozłoty kolor.
  7. Po calkowitym ostudzeniu, za pomocą rękawa cukierniczego, napelniamy kremem.
  8. W misce dokładnie miskujemy żółtka, cukier waniliowy i zwykły, mąkę ziemniaczaną + pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Do wrzącego mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy jak budyń do zgęstnienia masy. Szybko zdjąć z palnika, przelać do miski i dokladnie zmiksować, by masa była jeszcze bardziej puszysta.
  9. Budyń dokładnie wystudzić.
  10. Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając.
  11. Krem schładzamy w lodówce.
  12. Rurki można upiec dzień lub dwa wcześniej, ale kremem napelniać dopiero w dzień podawania, by za bardzo nie zmiękły.
  13. Kilka rad na temat kremu:
  14. wszystkie składniku muszą mieć temperaturę pokojową
  15. Używamy masła dobrej jakości ( użycie margaryny zwiększa możliwośc zważenia kremu)
  16. jesli do łaczenia składników używamy miksera musimy włączyć go na najwyższe obroty
  17. składniki dodajemy stopniowo ( po łyżce masy do masła )
deser dla dzieci krem karpatka rurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze