Rurki z kremem karpatkowym

Ocena:

4.38 (192)

  • 40 min.
Kruche rurki z kremem karpatkowym to idealny dodatek do herbatki.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 250g mąki
  • 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • cukier kryształ do obtaczania
  • Krem karpatkowy:
  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Rurki z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki miksujemy (dzięki czemu lepiej się połączą), a następnie zagniatamy ciasto i schładzamy godzinkę w lodówce.
  • Po tym czasie ciasto rozwalkowywać bardzo cienko (na ok. 1mm) i wycinać z niego paski o wymiarach mniej więcej 1,5 x 35 cm. Ważne jest by jednej strony ciasta (najlepiej tej od strony blatu) za bardzo nie podsypywać mąką, bo później nie przylgnie do niego cukier.
  • Foremki do rurek smarujemy masłem.
  • Paskami owijamy formy do rurek, zaczynając od cieńszej strony. Na końcu, na grubszej stronie, dobrze jest zostawić troszkę wolnej blaszki, co ułatwia później zsuwanie upieczonych rurek.
  • Ciasto nawinięte na foremki obtaczać w cukrze. Ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 20 minut w temperaturze 200st. C, na jasnozłoty kolor.
  • Po calkowitym ostudzeniu, za pomocą rękawa cukierniczego, napelniamy kremem.
  • W misce dokładnie miskujemy żółtka, cukier waniliowy i zwykły, mąkę ziemniaczaną + pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Do wrzącego mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy jak budyń do zgęstnienia masy. Szybko zdjąć z palnika, przelać do miski i dokladnie zmiksować, by masa była jeszcze bardziej puszysta.
  • Budyń dokładnie wystudzić.
  • Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając.
  • Krem schładzamy w lodówce.
  • Rurki można upiec dzień lub dwa wcześniej, ale kremem napelniać dopiero w dzień podawania, by za bardzo nie zmiękły.
  • Kilka rad na temat kremu:
  • wszystkie składniku muszą mieć temperaturę pokojową
  • Używamy masła dobrej jakości ( użycie margaryny zwiększa możliwośc zważenia kremu)
  • jesli do łaczenia składników używamy miksera musimy włączyć go na najwyższe obroty
  • składniki dodajemy stopniowo ( po łyżce masy do masła )
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne