Rurki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Idealne by zachwycić gości, przepis połączony z kilku przepisów, które znalazłam w internecie.

Dodany przez:

Rurki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.32 z 25 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 150g śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 350 ml śmietany 30%(ja użyłam 2 kubeczki śmietany Pilos z lidla, po 200ml)
  • 1 śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 serek mascarpone

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki, śmietanę ubić z cukrem i powoli dodawać serek mascarpone, na koniec dodać śmietan fix i delikatnie wymieszać, schłodzone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować(trochę cieniej niż na pierogi), wyciąć paski o dł. 15cm i szerokości 2,5cm, nawinąć na foremki do rurek, tak by ciasto nachodziło na siebie po centymetrze, zaczynamy od węższej do szerszej strony, przygotowane foremki układamy na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią, po wyciągnięciu zdejmujemy rurki z foremek i po przestygnięciu nadziewamy kremem, do dekoracji możemy zanurzyć końce w rozpuszczonej czekoladzie. Jest trochę przacy, ale rurki są pyszne:)
mascarpone deser bita śmietana rurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze