Cebulki balsamico

Cebulki balsamico to przepis stworzony dla wielbicieli cebuli. Stroniący od tego warzywa z pewnością się przekonają. Mimo rustykalnego charakteru zaskakuje wykwintnością.

DodatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Wybieramy: 1 kg małych słodkich cebul w łupinach. Nieobrane cebulki układamy na płaskiej blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika o temp. 150–160°C i pieczemy; aż będą bardzo miękkie. Studzimy najlepiej w piekarniku; obieramy; układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu.; W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy ok. łyżki oliwy; wsypujemy ok. 2 łyżek cukru i mieszamy; aby się skarmelizował.
  • 2.Wlewamy ok. 2 szklanek balsamico; doprowadzamy do wrzenia; dokładnie odskrobujemy od dna; redukujemy do ok. 3/4 początkowej objętości; przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Cebule w słoikach zalewamy gorącą zalewą; na wierzch dajemy po łyżce oliwy; odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Jak w każdym prostym przepisie musimy zmierzyć się tylko z jedną pułapką: jakością składników. Nie pożałujmy więc kilkunastu złotych na włoski ocet balsamiczny i starannie wybierzmy cebulę. Włosi biorą do tego przepisu cebulki Borettane – małe, płaskie, nieprawdopodobnie słodkie. W Polsce raczej nie do dostania (chyba że jako gotowy produkt w puszce, ale nie o takie nam chodzi). Jeśli jednak ktoś na dobre rozsmakuje się w tej przekąsce, a ma kawałek ziemi, może sobie te cebulki wyhodować z nasion – torebka kosztuje ok. 2,50 zł. Są świetne także do innych przetworów, zwłaszcza marynat. Bardzo zbliżona do Borettane kształtem i właściwościami, ale po prostu większa, jest Jambalaya, uprawiana w naszym kraju. Poza nimi warto sięgnąć po młode szalotki, dymki i małe cebule czerwone. Przed zamarynowaniem cebulki należy poddać obróbce termicznej. W naszym przepisie proponujemy je upiec, w kuchni włoskiej najczęściej gotuje się je w lekko osolonej wodzie, przez ok. 10 min, odcedza, osącza, układa w słoiku z goździkami i jagodami jałowca i zalewa octem balsamicznym lub glazurą z balsamico (glassa di aceto balsamico), po czym odstawia na miesiąc. Wedle innej metody obrane cebulki obsmaża się na oliwie, następnie zalewa do połowy wysokości lekko osoloną wodą, dusi do miękkości aż woda odparuje, oprósza cukrem, podsmaża do skarmelizowania, po czym zalewa balsamico i gotuje (można dodać rozmaryn, goździk, pieprz), aż zalewa zgęstnieje – przyrządzone w ten sposób są gotowe do podania od razu. Zobacz: cytrynowe ziemniaki z fasolką i pulpecikami

Notka redakcyjna

Glassa balsamico - gotowe produkty składają się z koncentratu z moszczu winogron oraz octu balsamicznego z Modeny. Domowym sposobem uzyskamy glassę poprzez odparowanie balsamico: nalewamy je do szerokiego, płaskiego naczynia (można użyć patelni), stawiamy na dużym ogniu i odparowujemy do ulubionego smaku i konsystencji.

Focaccia balsamico - najlepsze na świecie domowe pieczywo, idealne jako przekąska do wina: w 1/2 l wody rozpuszczamy 2 łyżeczki suchych drożdży, mieszamy z 60 dag mąki typ 550 i łyżeczką soli. Kiedy podwoi objętość, wykładamy na płaską blachę i w równych odległościach wtykamy osączone z zalewy cebulki balsamico, oprószamy rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy ok. 25 min w temp. 230°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy