Cannelloni z grzybami

Ocena:

4.44 (176)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Przepis na cannelloni z grzybami

Składniki:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 60 dag boczniaków i pieczarek
  • łyżka oleju
  • puszka pomidorów (80 dag)
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 15 dag startego parmezanu
  • 25 dag mozzarelli
  • 20 dag gotowych rurek cannelloni
  • łyżka masła

Cannelloni z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Boczek kroimy w kostkę. Czosnek, cebule i marchewki obieramy, drobno kroimy. Grzyby oczyszczamy, kroimy w małą kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim boczek, dodajemy czosnek, cebulęi marchew.
  • Smażymy kilka chwil, po czym dodajemy grzyby. Jak się zrumienią, dodajemy pomidory, rozdrabniając je nieco widelcem. Wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 30 min bez przykrycia. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, 7 łyżek parmezanu i mieszamy. Mozzarellę osączamy i kroimy w małą kostkę, 2 łyżki odkładamy, resztę razem z masąserową dodajemy do potrawki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Cannelloni napełniamy nadzieniem. Resztę potrawki wykładamy na dno żaroodpornej natłuszczonej formy i na niej układamy cannelloni. Posypujemy odłożoną mozzarellą i parmezanem. Zapiekamy ok. 45 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne