Syrop miętowy

idealny dodatek do herbaty lub napojów z lodem

dodany przez: Joanna 55

Przetwory syropy Napoje

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)


Składniki:

  • Z przepisu mojej koleżanki, Mariolki K.
  • 25 łodyg świeżej mięty/ja użyłam 30 szt.
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 1 kwasek cytrynowy 20 gram, zamiennie można dać sok z cytryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Miętę pociąć nożyczkami na kawałki, umyć i osączyć.
  • Przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować i pogotować jeszcze ok. 5 minut.
  • Przecedzić, odrzucając miętę a do płynu dodać cukier i kwasek, podgrzewając mieszać do rozpuszczenia cukru i kwasku. Zagotować.
  • Przelać do małych słoiczków lub butelek, ja niestety miałam tylko duże słoiki.
  • Pasteryzować ok. 5-7 minut.
  • Gotowy syrop jest idealnym dodatkiem do herbaty lub napojów
  • Z dodatkiem cytryny i kostek lodu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy