Syrop miętowy

idealny dodatek do herbaty lub napojów z lodem

Dodany przez:

Przetwory

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Z przepisu mojej koleżanki, Mariolki K.
  • 25 łodyg świeżej mięty/ja użyłam 30 szt.
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 1 kwasek cytrynowy 20 gram, zamiennie można dać sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Miętę pociąć nożyczkami na kawałki, umyć i osączyć.
  2. Przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować i pogotować jeszcze ok. 5 minut.
  3. Przecedzić, odrzucając miętę a do płynu dodać cukier i kwasek, podgrzewając mieszać do rozpuszczenia cukru i kwasku. Zagotować.
  4. Przelać do małych słoiczków lub butelek, ja niestety miałam tylko duże słoiki.
  5. Pasteryzować ok. 5-7 minut.
  6. Gotowy syrop jest idealnym dodatkiem do herbaty lub napojów
  7. Z dodatkiem cytryny i kostek lodu.
przetwory napoje mięta syrop
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy