REKLAMA

Syrop miętowy

Syrop miętowy to doskonały dodatek do orzeźwiających napojów na upalne dni. Jednak warto przygotować go również na jesień i zimę, aby mieć np. jako dodatek do gorącej herbaty. Syrop z mięty to także znakomity składnik, który posłuży jako dodatek do koktajli. Jak zrobić syrop miętowy? To nic trudnego! Przekonaj się sam!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory syropy Napoje

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Mięta świeża 1.

    Jak zrobić syrop miętowy domowej roboty? Zaczynamy od zagotowania wody, cukru i soku z cytryny. Następnie do gorącego syropu wrzucamy gałązki mięty i całość odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie płyn przecedzamy przez sitko i usuwamy z niego miętę. Syrop miętowy ponownie zagotowujemy. Wrzący sok miętowy przelewamy do słoików lub butelek. Słoiki zakręcamy i przekładamy do góry dnem. Syrop miętowy przechowujemy w spiżarce lub w innym chłodnym i zaciemnionym miejscu. Domowy syrop z mięty to doskonały dodatek do wielu napojów.
     

Porady

  • Syrop z mięty można również pić rozcieńczony z wodą. Najlepiej sprawdzą się proporcje 1:1, ale można dowolnie je modyfikować.
     
  • Syrop z mięty to również świetny dodatek do napojów alkoholowych w tym różnego rodzaju drinków.

Notka redakcyjna

Syrop miętowy – właściwości

Syrop z mięty to pyszny dodatek do napojów. Wzbogaca ich smak i sprawia, że stają się bardziej wyraziste. Jednak oprócz wyjątkowych walorów smakowych, syrop miętowy może pochwalić się również licznymi właściwościami zdrowotnymi. Regularne spożywanie syropu z mięty ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Działa łagodząco na różnego rodzaju stany zapalne żołądka, a także wspomaga leczenie zaparć i wzdęć. Dodatkowo pozytywnie wpływa na trawienie poprzez zwiększanie ilości soku żołądkowego. Mięta wykazuje również właściwości antybakteryjne. Oprócz tego łagodzi objawy stresu, relaksuje. Picie syropu miętowego pomaga też w utrzymaniu odporności. Warto po niego sięgnąć podczas przeziębienia. Syrop miętowy łagodzi kaszel, katar i inne objawy infekcji dróg oddechowych. Syrop z mięty to coś co warto mieć w zapasie! 

Przepis na lemoniadę cytrynową z syropem miętowym

Lemoniada to pyszny napój, który doskonale sprawdza się w upalne letnie dni. Jej przygotowanie jest proste i szybkie. Popularne są przepisy na lemoniady z syropami takimi jak syrop z bzu, malinowy czy też miętowy. Dodatek syropu miętowego sprawi, że domowa lemoniada będzie naprawdę orzeźwiająca. Będziemy potrzebowali: 3 cytryny, litr wody, 3 łyżki cukru i 2 łyżki syropu miętowego. Jak zrobić lemoniadę cytrynową z syropem miętowym? Z cytryn wyciskamy sok, mieszamy go z wodą, dodajemy cukier i syrop z mięty. Całość dokładnie mieszamy tak aby cukier się rozpuścił. Tak przygotowaną lemoniadę umieszczamy w lodówce, by się schłodziła. Podajemy razem z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Lemoniadę cytrynową z syropem miętowym możemy przygotować również bez dodatku cukru. Zamiast tego, możemy wykorzystać np. miód. Przepis ten możemy również dowolnie modyfikować. Warto dodatkowo dorzucić np. limonkę lub sok z pomarańczy. Lemoniada z syropem z mięty to pyszny i orzeźwiający napój, który schłodzi nas w gorące dni. Spróbuj!

Zobacz także: Domowa lemoniada na kilka sposobów.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy