Syrop z sosny — przepis

Syrop z sosny to łatwy do przygotowania specyfik, który wyjątkowo skutecznie pomaga w budowaniu odporności organizmu. Jest niezawodny w leczeniu przeziębienia, a także wspomaga regenerację po poważniejszych chorobach górnych dróg oddechowych. Zawarte w pędach sosny olejki eteryczne przyjemnie pachną. Nic więc dziwnego, że zwolennicy tego aromatu dodają syrop sosnowy do wielu napojów i deserów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

syropy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 189 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Syrop z sosny — przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pędy sosny: oczyszczamy na sucho z piasku, ew. owadów i brązowych łusek.

  • 2.

    Układanie w słoiku: każdą warstwę pędów posypujemy cukrem i ugniatamy, np. przy pomocy kuchennego tłuczka.

  • 3.

    Maceracja: słoik przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką. Odstawiamy w słoneczne miejsce na ok. 2 tygodnie (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji).

  • 4.

    Mieszanie: co 3–4 dni zdejmujemy gazę i mieszamy powstający syrop.

  • 5.

    Leżakowanie: gdy cały cukier się rozpuści przekładamy słoik w ciemniejsze i chłodne miejsce na kolejne 2 tygodnie (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu leżakowania syropu).

  • 6.

    Przecedzanie: syrop z sosny przecedzamy przez czystą gazę, dokładnie wyciskając pędy.

  • 7.

    Gotowy syrop: przelewamy do wyparzonych słoików lub buteleczek.

Porady

  • Pędy sosny zrywamy wiosną, najlepiej na początku maja – wtedy powinny mieć długość 10–12 cm.
  • Staramy się nie zrywać wszystkich pędów z jednej gałęzi, aby nie osłabiać drzewa.
  • Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym lub miodem w takiej samej proporcji.
  • Zamiast cukru możemy dodać ksylitol. Jednak w tym przypadku, potrzebujemy go o 20% więcej, czyli na 1 kg pędów sosny dodajemy 1 kg ksylitolu.
  • Syrop z sosny przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 6 miesięcy.
  • Jeśli nie mamy odpowiednio chłodnego miejsca do przechowywania syropu, możemy go zapasteryzować.

Notka redakcyjna

Syrop z pędów sosny – właściwości lecznicze

Aromatyczny syrop z sosny łagodzi bóle gardła i inne choroby górnych dróg oddechowych. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, więc z powodzeniem można go stosować na kaszel. Ma także pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

Syrop sosnowy zawiera dużą porcję witaminy C. Warto go stosować profilaktycznie, aby wzmocnić odporność organizmu. Dzięki zawartym flawonoidom ma także działanie przeciwutleniające i zapobiega występowaniu stresu oksydacyjnego.

Syrop z sosny – zastosowanie

W przypadku przeziębienia, syrop z pędów sosny możemy stosować tak jak inne lekarstwa. Dawkujemy go łyżeczką:

  • dzieci – po 5 ml 3 razy dziennie,
  • dorośli – 10 ml również 3 razy dziennie.

Gęsty i słodki syrop świetnie smakuje również jako dodatek do herbaty lub naleśników – jako zamiennik dla słodkich sosów, syropu klonowego lub miodu.

Co zrobić z pędów sosny po zlaniu syropu?

Pędy, które pozostaną nam po zlaniu syropu do butelek, możemy wykorzystać do przygotowania nalewki sosnowej na spirytusie. To trunek, który świetnie rozgrzewa i podobnie jak syrop działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Młode pędy sosny zawierają dużą ilość olejków eterycznych. Dzięki nim nalewka nie tylko przyjemnie pachnie, ale także korzystnie działa na układ oddechowy. Udrażnia nos w przypadku kataru i pomaga przy zapaleniu zatok.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy