Bułki kajzerki
Bułki kajzerki - Przepis na Bułki kajzerkiChrupiące i pachnące bułki kajzerki. Przepis pochodzi z książki "Chleb" Tomasza Dekera
Fot. Karolina Kosowicz, Magdalena Rychter / kaszamanna.com
Składniki:
- 760 g mąki pszennej chlebowej
- 390 g wody
- 9 g soli
- 18 g drożdży
- 8 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- Razem: 1225 g
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Mieszanie: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w wodzie, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno być elastyczne. Optymalna temperatura ciastato 24°C.
- Fermentacja wstępna: 1 godzina
- Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 60 g, delikatnie zaokrąglamy i spłaszczamy. Bułki posypujemy mąką i układamy na blasze.
- Fermentacja końcowa: Około 30 minut na blaszce, po tym czasie nacinamy bułki żyletką i odstawiamy na kolejne 10 minut.
- Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 15 minut z zaparowywaniem.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
15 min.

Idealna przekąska na miły wieczór w grupie przyjaciół.Z powodzeniem zastąpi pizzę.Polecam! :)
Zapiekane kajzerki
Czas przygotowania:
45 min.

Mega pyszne bułeczki
Kajzerki
Czas przygotowania:
5 min.

To efekt spontanicznego pomysłu, który przyszedł mi do głowy dziś rano.
Faszerowane Kajzerki
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
120 min.

Smaczne bułeczki - domowe bułki pełnoziarniste! Idealne na śniadanie, równie smaczne do wykorzystania na kolację i drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Bułki pełnoziarniste
Czas przygotowania:
20 min.

Fajny pomysł na kolacje :)
Bułki a'la zapiekanki
Czas przygotowania:
80 min.

Nie ma to jak domowe, chrupiące bułeczki.
Domowe bułki
Czas przygotowania:
90 min.

Pyszne zdrowe bułki śniadaniowe
Bułki owsiane
Czas przygotowania:
120 min.

Chrupiące i pachnące domowej roboty bułki wiejskie. Przepis pochodzi z książki Tomasz Dekera "Chleb".
Bułki wiejskie
Czas przygotowania:
120 min.

Miękkie, puszyste i delikatne bułeczki maślane.