Bułki kajzerki

Chrupiące i pachnące bułki kajzerki. Przepis pochodzi z książki "Chleb" Tomasza Dekera

dodany przez: mojegotowanie

chleb bułki kajzerka

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 176 głosów)


Składniki:

  • 760 g mąki pszennej chlebowej
  • 390 g wody
  • 9 g soli
  • 18 g drożdży
  • 8 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • Razem: 1225 g

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mieszanie: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w wodzie, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno być elastyczne. Optymalna temperatura ciastato 24°C.
  • Fermentacja wstępna: 1 godzina
  • Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 60 g, delikatnie zaokrąglamy i spłaszczamy. Bułki posypujemy mąką i układamy na blasze.
  • Fermentacja końcowa: Około 30 minut na blaszce, po tym czasie nacinamy bułki żyletką i odstawiamy na kolejne 10 minut.
  • Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 15 minut z zaparowywaniem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy