Bułeczki drożdżowe z dżemem

pulchne bułeczki

Dodany przez: ANECIK1980

Bułeczki drożdżowe z dżemem

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • mąka 70 dag
  • drożdże świeże 6 dag
  • mleko 2 szkl
  • cukier 15 dag
  • jajka 5 szt
  • Kasia 3/4 kostki
  • dowolny dżem

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośniecia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy Kasię pokrojona na mniejsze cząstki, wleway rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamyciasto w robocie około 1 minuty ( robie to za pomocą robota kuchennego ZELMER Fenomen 880.5).
  2. Następnie ciasto przekładam do miski, stawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli mamy dobre, świeże drożdże to ciasto pięknie nam wyrośnie juz po 30 min. Następnie dodaję do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatam i formuję placuszki na które nakładam dżem i układam bułeczki na blaszce na której bedę je piekła.
  3. Bułeczki zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemycukrem pudrem.
jajka przekąska deser mąka drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze