Bułki maślane

Miękkie, puszyste i delikatne bułeczki maślane.

Dodany przez:

Śniadania

Czas przygotowania:
Porcje:
20 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 230 g wody
  • 60 g jajek
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 30 g mleka w proszku
  • 11 g soli
  • 7 g świeżych drożdży
  • Łącznie: 918 g

Przygotowanie

  1. Wyrabianie ciasta: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w wodzie, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
  2. Fermentacja wstępna: 1 godzina.
  3. Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 40 g, delikatnie zaokrąglamy i układamy na blasze, lekko spłaszczając same bułki przed odłożeniem, po czym przykrywamy folią. Bułki układamy na blaszce dość gęsto, tak by podczas pieczenia pozrastały się bokami.
  4. Pieczenie: Przed włożeniem do pieca smarujemy ciasto stopionym masłem, możemy posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 205°C przez około 15–20 minut. Po wyjęciu bułek z pieca ponownie smarujemy wierzch masłem.
chleb masło bułki tomasz deker bułeczki maślane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy