Bułki do hot dogów zrobione w domu są mięciutkie, pięknie pachną i są o wiele zdrowsze od tych ze sklepu. Wypełnione ulubionymi dodatkami będą stanowiły doskonały posiłek – dzieci będą zachwycone. Można je również podać na mniej formalne przyjęcie w gronie rodziny lub znajomych. Robi się je dość łatwo, z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy trzymać się naszego przepisu na bułki do hot dogów, a sukces będzie gwarantowany.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: wszystkie produkty powinny być wyjęte z lodówki na ok. 1 godzinę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Suche składniki: mąkę przesiewamy do misy miksera lub miski. Dodajemy suszone drożdże, mleko w proszku, sól oraz cukier. Mieszamy.
Składniki mokre: do masła dodajemy 100 ml mleka, wodę i mieszamy. Wbijamy 1 jajko, ponownie mieszamy.
Wyrabianie ciasta: do suchych składników w misie dodajemy płynne z garnka. Przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie wyrabiamy masę. Nie krócej niż 10 minut, do momentu aż stanie się elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ścianek misy.
Wyrastanie ciasta: naczynie przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1–2 godziny do podwojenia ciasta.
Ciasto: masę przekładamy na stolnicę, chwilkę wyrabiamy. Jeśli jest potrzeba to możemy ciasto podsypać mąką, ale ostrożnie, inaczej bułki do hot dogów mogą wyjść twarde.
Formowanie bułek: ciasto dzielimy, na 10 równych porcji, ważymy je na wadze kuchenne. Chodzi o to, żeby bułki wyszły jednakowej wielkości. Każdą z nich chwilkę wyrabiamy i dłońmi formujemy wałki o około 20 cm długości.
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
Bułki: formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bułeczki, zachowując odległości, gdyż ciasto jeszcze trochę urośnie. Smarujemy je mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pieczenie: blaszkę z wyrośniętymi bułkami do hot dogów wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 20 minut, aż będą lekko rumiane. Upieczone studzimy na kratce, a kroimy chłodne.
Porady
- Bułki na hot dogi możemy przygotować także ze świeżymi drożdżami. Wtedy na 500 g mąki używamy 35 g drożdży świeżych. Przepis na zaczyn: do miski wlewamy 100 ml szklanki ciepłej wody (nie gorącej!), wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10–15 w temperaturze pokojowej, aż zaczyn zacznie się pienić i podrastać. Tak przygotowany dodajemy do reszty składników i dalej postępujemy jak w naszym przepisie.
- Przed wyrastaniem, a po posmarowaniu mlekiem, można posypać je np. sezamem lub makiem.
- Jeśli w trakcie wyrastania bułki stracą swój podłużny kształt, to delikatnie naciągamy ciasto, przywracając prawidłową formę.
- Możemy je przechowywać do 2 dni w papierowej torebce w suchym miejscu.
- Po przekrojeniu bułek na hot dogi możemy je opiec w opiekaczu lub na grillu.
Komentarze