gyros_w_chlebku_pita

Gyros w chlebku pita

Ocena:

4.5 (185)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
Gyrosy te smakują jak z najlepszej restauracji. Można je nadziać różnymi sałatkami i sosami.

Składniki:

  • Chlebek pita:
  • -2,5 dkg drożdży
  • -1 szkl. ciepłej wody,
  • - 0,5 małej łyżeczki cukru,
  • - 2-3 szkl. mąki pszennej,
  • - 1 mała łyżeczka soli,
  • - 2-3 łyżki oleju.
  • Nadzienie:
  • - kapusta pekińska
  • - ogórek szklarniowy
  • - 3 pomidory
  • - kukurydza
  • - duża pierś z kurczaka lub 2 małe
  • - przyprawa kebab-gyros
  • - 500 ml śmietany 18%
  • - 2-3 łyż majonezu
  • - czosnek,
  • - sól,
  • - pieprz do smaku

Gyros w chlebku pita - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier, wodę wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie resztę składników wsypać do miski i wlać drożdże. Mieszać do połączenia się składników, w razie potrzeby dolać wody. Ciasto powinno być wolne, jak na pierogi, lecz dające się wygniatać. Wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, wyrabiać rękami przez 8-10min aż będzie lśniące z małymi pęcherzykami. Włożyć do miski posmarowanej olejem na 1,5 godziny żeby podwoiło swoją objętość.
  • 2. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę powygniatać i formować kulki wielkości średniego ziemniaka,  rozwałkować na placki grubości ok 1cm i zostawić na 30 min do wyrośnięcia. (wychodzi ok. 6-8 placków)Piekarnik rozgrzać do 250 stop. i na nagrzane blaszki kłaść placki. Piec 8-10minut.
  • 3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do grosa i smażyć na oleju.
  • 4. Kapustę posiekać, dodać pokrojony w kostkę ogórek i pomidory, kukurydzę. Zrobić sos czosnkowy: połączyć śmietanę, majonez i starte 2-3 ząbki czosnku, dosmakować solą i pieprzem. Pół sosu dodać do sałatki.
  • 5. Chlebki pita przekroić z jednaj strony, do środka wkładać mięsko trochę sosu sałatkę i jeszcze raz mięsko, sos, sałatkę.

Porady

Zobacz też: podpłomyki z zatarem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne