Domowe bajgle z sezamem wraz ze swoimi ulubionymi dodatkami to idealny pomysł na wyborne śniadanie. Wbrew pozorom przygotowuje się je niezwykle prosto ze składników, które niemal każdy z nas ma w swoim domu. Podstawą jest przygotowanie zaczynu drożdżowego na świeżych lub suszonych drożdżach (w zależności od dostępności i preferencji). Bajgle można jeść na różne sposoby – świetnie smakują z twarogiem, zieleniną, wędzonym łososiem czy też mozzarellą. Poniżej podajemy prosty do odtworzenia przepis na bajgle.
iStock
Zaczyn drożdżowy: do miski wlewamy 250 ml letniej wody, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto: resztę składników i zaczyn łączymy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy na godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na długość około 25 cm i grubość 2-3 cm. Łączymy końce i formujemy charakterystyczny kształt bajgli.
Obwarzanie: zagotowujemy duży garnek z wodą i 1 łyżką miodu. Do gotującej wody wkładamy pojedynczo po kilka bajgli, gotujemy około 45 sekund. Kiedy napuchną i wypłyną, wówczas wyjmujemy je z garnka i wykładamy na kratkę, żeby obciekły z nadmiaru wody.
Pieczenie: Bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypujemy sezamem i pieczemy w 190 stopni góra-dół przez 25 minut. Wystudzamy na kratce.
Porady
- posypka na bajgle, czyli dekoracja, to nieodłączny element. Najczęściej wybiera się sezam (czarny i jasny), ale pyszne będzie też siemię lniane, czarnuszka czy mak,
- do przepisu używamy 450 g mąki typu 650 - opcjonalnie do zaczynu można użyć 100 g mąki typu 500,
- do przygotowania bajgli możemy wykorzystać również uniwersalną mąkę bezglutenową – tego typu wypiek nie będzie znacząco odbiegał smakiem od swojego pierwowzoru.
Bajgle, co dla niektórych może być zaskakujące, wywodzą się z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta drożdżowego, a ich cechą charakterystyczną jest pierścieniowy kształt i chrupiąca skórka. W piekarnikach zwykle możemy spotkać bajgle z różnymi dodatkami, np. z sezamem, makiem czy też prażoną cebulką. Niekiedy dostępne są również bajgle na słodko – z rodzynkami czy też z suszoną żurawiną.
Co ciekawe, najprawdopodobniej ojczyzną bajgli jest Polska – według dokumentów źródłowych bajgle pochodzą z Krakowa, gdzie w XVII w. podawano je kobietom w formie prezentu po narodzinach dziecka. Rozsławienie tego wypieku przypisuje się żydowskim emigrantom, którzy zaczęli wyrabiać je ręcznie w USA już na początku XX w.
Bajgle można jeść na wiele różnych sposobów. Świetnie smakują one z kremowym serkiem, kolorowymi warzywami oraz wędliną. Możemy serwować je także z pieczoną piersią z kurczaka czy też wędzoną rybą (makrelą lub łososiem). Bajgle często spożywa się również z jajkiem – gotowanym na twardo, sadzonym bądź też w koszulce. Świetnym pomysłem jest również kanapka z mozzarellą, pomidorem, rukolą oraz domowym pesto.
Komentarze