Bajgle

Domowe bajgle z sezamem wraz ze swoimi ulubionymi dodatkami to idealny pomysł na wyborne śniadanie. Wbrew pozorom przygotowuje się je niezwykle prosto ze składników, które niemal każdy z nas ma w swoim domu. Podstawą jest przygotowanie zaczynu drożdżowego na świeżych lub suszonych drożdżach (w zależności od dostępności i preferencji). Bajgle można jeść na różne sposoby – świetnie smakują z twarogiem, zieleniną, wędzonym łososiem czy też mozzarellą. Poniżej podajemy prosty do odtworzenia przepis na bajgle. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb bajgle

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 157 głosów)


Bajgle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zaczyn drożdżowy: do miski wlewamy 250 ml letniej wody, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, aby drożdże zaczęły pracować.

  • 2.

    Ciasto: resztę składników i zaczyn łączymy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy na godzinę do wyrośnięcia.

  • 3.

    Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na długość około 25 cm i grubość 2-3 cm. Łączymy końce i formujemy charakterystyczny kształt bajgli. 

  • 4.

    Obwarzanie: zagotowujemy duży garnek z wodą i 1 łyżką miodu. Do gotującej wody wkładamy pojedynczo po kilka bajgli, gotujemy około 45 sekund. Kiedy napuchną i wypłyną, wówczas wyjmujemy je z garnka i wykładamy na kratkę, żeby obciekły z nadmiaru wody.

  • 5.

    Pieczenie: Bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypujemy sezamem i pieczemy w 190 stopni góra-dół  przez 25 minut. Wystudzamy na kratce.

Porady

  • posypka na bajgle, czyli dekoracja, to nieodłączny element. Najczęściej wybiera się sezam (czarny i jasny), ale pyszne będzie też siemię lniane, czarnuszka czy mak,
  • do przepisu używamy 450 g mąki typu 650 - opcjonalnie do zaczynu można użyć 100 g mąki typu 500,
  • do przygotowania bajgli możemy wykorzystać również uniwersalną mąkę bezglutenową – tego typu wypiek nie będzie znacząco odbiegał smakiem od swojego pierwowzoru. 

Notka redakcyjna

Z czym podawać bajgle? 


Bajgle, co dla niektórych może być zaskakujące, wywodzą się z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta drożdżowego, a ich cechą charakterystyczną jest pierścieniowy kształt i chrupiąca skórka. W piekarnikach zwykle możemy spotkać bajgle z różnymi dodatkami, np. z sezamem, makiem czy też prażoną cebulką. Niekiedy dostępne są również bajgle na słodko – z rodzynkami czy też z suszoną żurawiną


Co ciekawe, najprawdopodobniej ojczyzną bajgli jest Polska – według dokumentów źródłowych bajgle pochodzą z Krakowa, gdzie w XVII w. podawano je kobietom w formie prezentu po narodzinach dziecka. Rozsławienie tego wypieku przypisuje się żydowskim emigrantom, którzy zaczęli wyrabiać je ręcznie w USA już na początku XX w. 


Bajgle można jeść na wiele różnych sposobów. Świetnie smakują one z kremowym serkiem, kolorowymi warzywami oraz wędliną. Możemy serwować je także z pieczoną piersią z kurczaka czy też wędzoną rybą (makrelą lub łososiem). Bajgle często spożywa się również z jajkiem – gotowanym na twardo, sadzonym bądź też w koszulce. Świetnym pomysłem jest również kanapka z mozzarellą, pomidorem, rukolą oraz domowym pesto. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy