Budyń z sosem karmelowym

Ocena:

4.5 (177)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 190 kcal
Składniki na 4–6 porcji

Składniki:

  • BUDYŃ:
  • łyżka cukru
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietany
  • SOS:
  • płaska łyżka cukru
  • tłuszcz do formy

Budyń z sosem karmelowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Budyń: cukier utrzeć na gładką masę z jajkami i żółtkami. Mleko zagotować ze śmietaną i rozkrojoną laską wanilii, dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać.
  • Sos: w garnuszku podgrzać cukier z 2 łyżkami wody. Gotować, aż uzyska brązowy kolor. Przelać do lekko natłuszczonej formy.
  • Masę jajeczną przelać przez sito, napełnić nią formę. Wstawić do większego naczynia żaroodpornego i wlać do niego tyle wody, by sięgała do połowy wysokości formy z budyniem. Piec około 1 godz. w temp.180°C. Ostudzić, przed podaniem wyłożyć na talerz, odwracając do góry dnem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne