Arkas waniliowy

Ocena:

4.4 (197)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Zapiekanie: 30 minut
Porcja: 570 kcal

Składniki:

  • 4 szklanki śmietanki kremówki
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DO PRZYBRANIA:
  • konfitury albo owoce (świeże lub kandyzowane)
  • 3 łyżki pokrojonych migdałów
  • gotowe ozdoby z czekolady (np. listki)

Arkas waniliowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Laskę wanilii rozkroić wzdłuż. Śmietankę zagotować z wanilią i ostudzić, laskę wyjąć. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać śmietankę.
  • ■ Filiżanki opłukać zimną wodą, posypać cukrem pudrem i napełnić masą. Wstawić do brytfanny, wlać gorącą wodę (powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek). Przykryć folią i zapiekać 30 minut w temperaturze 170°C.
  • ■ Deser ostudzić, wyłożyć na talerzyki, przybrać konfiturami lub owocami, ozdobami z czekolady oraz pokrojonymi migdałami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne