Brioszki z kremem waniliowym

Brioszki z kremem waniliowym to propozycja dla prawdziwych łasuchów. Wystarczy na nie spojrzeć - czyż nie wyglądają pysznie? Te drożdżowe bułeczki po brzegi wypełniliśmy słodkim i delikatnym kremem waniliowym. Dzięki temu to nie zwykłe drożdżówki, ale deser, którego nie wstydziłaby się żadna cukiernia. Przygotujecie je w domu z łatwością - przepis może wygląda na skomplikowany, ale z pewnością wam się uda!

dodany przez: mojegotowanie

brioszki bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • brioszki z kremem (2) 1. Na krem: żółtka ubijamy z 50 g cukru trzcinowego i mączką kukurydzianą. 250 ml mleka z laską wanilii doprowadzamy do wrzenia, zalewamy mieszaninę żółtek i stale ubijając, zagotowujemy. od momentu, kiedy mleko zgęstnieje i zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 1–2 min. Studzimy. Zanim przełożymy krem do rękawa cukierniczego, powinien być całkowicie zimny.
  • brioszki z kremem (1) 2. Na ciasto: do naczynia robota wkruszamy drożdże. dodajemy mąkę, jajka, wlewamy mleko, dosypujemy cukier, szczyptę soli oraz śmietanę. Rozpoczynamy wyrabianie na pełnej prędkości. po dodaniu ostatniego składnika wyrabiamy ciasto w robocie jeszcze przez 10–15 min. Zeskrobujemy masę ze ścianek robota, jeśli to będzie konieczne. Ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 30°c, albo w pobliże kaloryfera. W ciągu 1 i 1/2–2 godz. ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • brioszki z kremem (3) 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, aby pozbawić je powietrza. Ugniatamy ponownie i formujemy kulki o wadze 6–7 dag. rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. na środku każdej kładziemy dużą, zimną kulkę kremu. zlepiamy brzegi i lekko spłaszczamy, tworząc coś na kształt sakiewki. Delikatnie, ręcznie formujemy kulki. Układamy je w tortownicy o śr. 26 cm, jedną obok drugiej, tak aby się nie dotykały. Gdy zaczną rosnąć, wypełnią ciastem wszystkie luki. Przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 1 i 1/2–2 godz. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150°c, wstawiamy ciasto na ok. 30 min. przed wyjęciem z blaszki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.

Porady

W przepisie na brioszki z kremem waniliowym wykorzystujemy:

  • mleko - tłuste
  • wanilię - jedną laskę, można także użyć pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy
  • drożdże - świeże, można zastąpić suszonymi w odpowiedniej proporcji
  • mąkę - dodatkowo niewielką ilość na stolnicę

Notka redakcyjna

Przepis na brioszki z kremem waniliowym to dobry materiał do eksperymentów. Jeśli postanowicie bułeczek nie nadziewać, też będą pyszne. Można wtedy podać je na śniadanie jako słodkie pieczywo. Warto także eksperymentować z nadzieniem - krem waniliowy można zastąpić np. kremem czekoladowym. Wspaniale sprawdzi się również lemon curd, czyli krem cytrynowy. Jeśli zależy nam na czasie, szybciej przygotujemy brioszki z dżemem czy bez nadzienia, ale za to polane np. lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy