Brioszki z kremem waniliowym to propozycja dla prawdziwych łasuchów. Wystarczy na nie spojrzeć - czyż nie wyglądają pysznie? Te drożdżowe bułeczki po brzegi wypełniliśmy słodkim i delikatnym kremem waniliowym. Dzięki temu to nie zwykłe drożdżówki, ale deser, którego nie wstydziłaby się żadna cukiernia. Przygotujecie je w domu z łatwością - przepis może wygląda na skomplikowany, ale z pewnością wam się uda!
Brioszki z kremem waniliowym / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.47 z 198 głosów)
Porady
W przepisie na brioszki z kremem waniliowym wykorzystujemy:
- mleko - tłuste
- wanilię - jedną laskę, można także użyć pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy
- drożdże - świeże, można zastąpić suszonymi w odpowiedniej proporcji
- mąkę - dodatkowo niewielką ilość na stolnicę
Przepis na brioszki z kremem waniliowym to dobry materiał do eksperymentów. Jeśli postanowicie bułeczek nie nadziewać, też będą pyszne. Można wtedy podać je na śniadanie jako słodkie pieczywo. Warto także eksperymentować z nadzieniem - krem waniliowy można zastąpić np. kremem czekoladowym. Wspaniale sprawdzi się również lemon curd, czyli krem cytrynowy. Jeśli zależy nam na czasie, szybciej przygotujemy brioszki z dżemem czy bez nadzienia, ale za to polane np. lukrem.
Komentarze