Botwinka

Pyszna, zdrowa, sezonowa :)

Zupy

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 196 głosów)

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • listek pora
  • 2 pęczki botwinki
  • pęczek koperku
  • jogurt lub śmietana do zabielenia
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka vegety
  • pół łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i wrzucić na wrzątek razem z kostką rosołowa.
  • Buraczki pokroić razem z łodygami i listkami i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zmiękną dodać do wywaru. Dodać posiekany koperek, a następnie przyprawić vegetą, cukrem i sokiem z cytryny. Zabielić jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać koperkiem. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy