4.03 (337)
Zupa botwinka, znana też pod nazwą botwinka, bazuje na młodych liściach i buraczkach. To pyszne danie sezonowe, które zazwyczaj przygotowuje się wiosną lub wczesnym latem. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem i gęstą, kremową konsystencją. Najczęściej serwuje się ją z ziemniakami i młodym koperkiem. Podajemy prosty i przetestowany przepis na zupę botwinkę z jajkiem.
botwina 500 g
bulion warzywny 1 l
ziemniaki 350 g
olej 20 ml
koperek 1 pęczek
sok z cytryny 10 ml
śmietana 30% 60 ml
mąka pszenna 16 g
cukier 5 g
sól 3 g
pieprz 1 szczypta
jajka 4 szt.
Botwinę myjemy i osuszamy. Odcinamy młode buraczki. Obieramy je i kroimy w półplasterki. Łodygi i liście szatkujemy. Warto robić to w jednorazowych rękawiczkach, dzięki temu unikniemy zabarwienia dłoni.
Koperek delikatnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie drobno siekamy. Dodajemy go na końcu.
Artur Rogalski
Młode ziemniaki (mogą być też stare, z poprzedniego sezonu) obieramy i dzielimy na ósemki. W garnku, w którym będzie się gotowała nasza zupa botwinka, rozgrzewamy dwie łyżki oleju (30 ml). Podsmażamy ziemniaki przez około 5 minut. Przekładamy je do garnka.
Artur Rogalski
Do garnka z ziemniakami dokładamy botwinę z młodymi buraczkami. Zalewamy bulionem warzywnym (można też wykorzystać delikatny w smaku bulion mięsny, np. drobiowy).
Artur Rogalski
Gotujemy przez 15 minut lub do czasu, gdy ziemniaki są prawie gotowe (odpowiednio miękkie). Dosypujemy sól i pieprz do smaku, cukier (można pominąć) i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Artur Rogalski
W małej miseczce rozrabiamy śmietanę kremówkę z mąką pszenną. Wlewamy ją przez sitko do garnka z botwinką i mieszamy, aż zupa nieco zgęstnieje i zyska kremową konsystencję. Jeśli używamy ukwaszonej śmietany, to warto ją wcześniej zahartować, inaczej może się zwarzyć.
Artur Rogalski
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, mniej więcej przez 8 minut. Gotowe zalewamy zimną wodą, przestudzone obieramy i kroimy na pół. Układamy je na wierzchu zupy botwinki i dodatkowo posypujemy wcześniej przygotowanym koperkiem.
Artur Rogalski
Porady
- Botwinkę możemy ugotować na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym. Zupa z botwiny na mięsie to jeden ze znanych wariantów tego dania z nowalijek. Często przygotowuje się ją na żeberkach.
- Jeśli chcemy, żeby zupa botwinka miała mniej kalorii, zamiast śmietany kremówki wykorzystajmy śmietanę 18% lub jogurt naturalny. Pamiętajmy, że trzeba je wcześniej zahartować, czyli wymieszać z chochlą zupy, a dopiero potem powoli wlać do garnka.
- Zupa zachowa swoją intensywną barwę, jeśli po dolaniu soku z cytryny nie pozwolimy, żeby mocno się gotowała. Możemy go także zastąpić octem lub kwaskiem cytrynowym.
- Możemy także wzbogacić ją makaronem jajecznym. Zupa z botwinki będzie wtedy pożywna i sycąca.
Botwinka to klasyczna wiosenna zupa, które ma wiele wariantów. Wspomnieliśmy już o możliwości przyrządzenia jej na mięsie, z dodatkiem jajka na twardo i makaronu. Poza tym warto wypróbować też:
Sezon na botwinę trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. To właśnie wtedy przyrządzamy z niej aromatyczne dania na ciepło i chłodniki, które kojarzą się z wiosną. A co zrobić, kiedy najdzie nas ochota na nowalijki poza sezonem? Warto przygotować się na taką ewentualność i zrobić botwinkę na zimę. W tym celu siekamy ją, pakujemy w foliowe woreczki i zamrażamy. Będzie wtedy zdatna do użycia przez około 10 miesięcy. Możemy od razu połączyć ją z koperkiem lub natką pietruszki lub ząbki czosnku i koperek. Zupa z mrożonej botwiny to świetne remedium na zimową aurę. Nowalijkę możemy także zawekować.