Murzynek ze śliwkami

Murzynek ze śliwkami to ciekawa odsłona popularnego wypieku. Delikatnie kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodycz ciasta. Świetnie sprawdzi się ono zarówno na co dzień jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy czy herbaty, jak i podczas bardziej odświętnych okazji. Jego przygotowanie jest bardzo proste – niemalże nie ma ono prawa się nie udać. Jeśli szykujecie się na przyjęcie gości lub po prostu macie ochotę na małe co nieco, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto ze śliwkami murzynek

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 195 głosów)

Murzynek ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa na ciasto murzynek ze śliwkami: masło kroimy w kostkę, przekładamy je do rondelka i łączymy z cukrem białym i wanilinowym oraz kakao. Całość zalewamy mlekiem i od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę odkładamy do przestudzenia (2/3 szklanki odkładamy na później). W tym czasie myjemy, osuszamy i kroimy śliwki (na połówki).

  • 2.

    Murzynek ze śliwkami: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dosypujemy je partiami do wystudzonej masy. Cały czas mieszając, dodajemy po jednym żółtku. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z resztą składników. Powstałe ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki. Na jego wierzchu układamy połówki śliwek. Całość pieczemy przez około 35–40 minut. Po wystudzeniu murzynka kroimy na kawałki i polewamy odłożoną wcześniej masą czekoladową. 

Porady

  • W niektórych wersjach przepisu na murzynek ze śliwkami, owoce (pokrojone w kostkę) dodaje się do środka masy. Niezależnie od tego na którą opcję się zdecydujecie, gotowy wypiek będzie smakować równie dobrze. 
  • Na wierzchu ciasta murzynek najczęściej układa się świeże owoce. To jednak nie jedyna opcja! Poza sezonem, możecie sięgnąć po zakonserwowane wcześniej śliwki w syropie (ze słoika). 
  • Jeśli wolicie ciasta o wilgotnej, mokrej konsystencji, możecie lekko zmodyfikować powyższy przepis i przygotować aksamitny murzynek na oleju. 
  • Wystudzone ciasto czekoladowe ze śliwkami najlepiej przechowywać w szafce kuchennej. Polecamy dodatkowo owinąć je folią kuchenną lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki temu zachowa ono świeżość przez około 3–4 dni. 
  • Do przygotowania ciasta murzynek można wykorzystać różne odmiany śliwek. Mogą to być zarówno popularne węgierki, jak i bardziej kwaskowate mirabelki. Renklody, lubaszki czy opale to również dobry wybór. 
  • Smak prostego ciasta ze śliwkami można urozmaicić, dodając do masy łyżeczkę jakościowego cynamonu lub zmielonej na drobno kawy rozpuszczalnej. Jeśli lubicie nieco bardziej wyszukane połączenia smakowe, możecie pokusić się o dorzucenie odrobiny sproszkowanej papryki chili, która świetnie przełamuje czekoladowe nuty wypieku.
  • Ciasto polecamy piec w tortownicy o średnicy 25 cm lub w foremce o wymiarach 24x24 cm. Oczywiście można również wykorzystać inne blaszki, należy jednak wtedy pamiętać o odpowiednim dostosowaniu ilości składników i czasu pieczenia. 
  • Zastanawiacie się, czy ciasto jest już upieczone? Możecie to w łatwy sposób sprawdzić, używając drewnianego patyczka. Wystarczy wbić go w środek wypieku i zerknąć, czy po wyjęciu jest on suchy. Jeżeli tak, to murzynek ze śliwkami jest upieczony. W przeciwnym razie należy zostawić go w piekarniku na kolejne 5 minut i powtórzyć test.  
  • Staracie się ograniczyć spożycie cukru białego? Żaden problem. Murzynek ze śliwkami możecie również przygotować na bazie ksylitolu lub erytrolu. Część cukru można także zastąpić miodem naturalnym. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na proste ciasta ze śliwkami

Notka redakcyjna

Jak udekorować murzynek ze śliwkami?

W najprostszej wersji murzynek serwuje się bez żadnych dodatków. Nawet tak podane ciasto smakuje świetnie. Jeśli jednak zależy wam na jego estetyce, możecie dodatkowo oblać je warstwą gęstej polewy czekoladowej. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy podgrzać w rondelku śmietanę kremówkę, a następnie dodać do niej posiekaną na drobno czekoladę gorzką, mleczną lub białą. Całość miesza się, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe! 

Przed włożeniem murzynka ze śliwkami do piekarnika jego wierzch możecie dodatkowo obsypać wiórkami kokosowymi. Równie dobrze sprawdzą się posiekane na drobno i podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Planujecie podać ciasto dzieciom? W takim razie możecie pokusić się o wykonanie prostych dekoracji z bitej śmietany – maluchy je uwielbiają! 

Ciasto murzynek – inne wersje przygotowania

Murzynek to jeden z najpopularniejszy wypieków w naszym kraju. Nie ma chyba osoby, która choć raz by go nie spróbowała. Nic dziwnego – jego smak jest wyśmienity, a przygotowanie bardzo proste. Od czasu do czasu warto jednak pokusić się o przyrządzenie go w bardziej wyszukanej wersji. Szczególnie polecamy spróbować murzynek z jabłkami – jeśli do masy dodacie także odrobinę cynamonu, całość wyjdzie fantastycznie. 

W kuchni ponad wszystko cenicie prostotę? W takim razie murzynek z dżemem z pewnością przypadnie wam do gustu! Jaki smak przetworów wybrać? Wybór należy do was – może to być dżem brzoskwiniowy, morelowy, śliwkowy, agrestowy lub przyjemnie kwaskowaty dżem z czerwonej porzeczki. W zależności od przepisu dodaje się go bezpośrednio do masy lub rozsmarowuje się na upieczonym już i przekrojonym cieście. 

Inną, ciekawą wersją ciasta jest murzynek z serem. Poza standardowymi składnikami do jego przygotowania potrzeba: 500 g sera białego (najlepiej półtłustego), 1 jajko, 100 g cukru białego, 100 g masła oraz 40 g budyniu śmietankowego. Twaróg należy dokładnie rozetrzeć, a następnie miksuje z pozostałymi produktami. Tak przygotowaną mieszankę wykłada się na wierzch masy na murzynka lub dodaje się w jej środek. Ciasto piecze się przez około 40 minut w 180°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy