Agnieszka Pietroń

Sernik z musem truskawkowym

Ocena:

3.33 (3)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Sernik z musem truskawkowym na kruchym, ciasteczkowym spodzie to idealne połączenie smaków. Ponadto odznacza się wyjątkowo kremową konsystencją. Przed podaniem schładzamy go przez kilka godzin w lodówce. Gotowy deser posypujemy bezami i płatkami kwiatów. W takim wydaniu będzie cieszyć oczy wszystkich gości. Sernik z musem truskawkowym świetnie sprawdzi się na uroczystych spotkaniach z rodziną lub znajomymi.

Składniki:

  • herbatniki  190 g

  • twaróg  500 g

  • masło  50 g

  • mascarpone  500 g

  • cukier  300 g

  • jajka  5 szt.

  • budyń śmietankowy  40 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • cukier puder  80 g

  • żelatyna  10 g

  • śmietana 30%  500 ml

  • truskawki  400 g

Sernik z musem truskawkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do głębokiego naczynia. Truskawki myjemy, osuszamy, a następnie usuwamy z nich szypułki. Ser mielimy przynajmniej dwa razy w maszynce.

  • Krok 2:

    Spód: herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło wrzucamy do garnka i podgrzewamy je, aż się roztopi. Następnie łączymy je z ciasteczkami. Gotową masę przekładamy do formy i wykładamy nią spód.

  • Krok 3:

    Sernik: do dużej miski wrzucamy twaróg, mascarpone, cukier i budyń. Składniki łączymy ze sobą. Następnie, nie przerywając mieszania, dodajemy stopniowo jajka. Gotową masę przekładamy na spód i wstawiamy  do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 110°C oraz pieczemy sernik jeszcze przez 1,5 godziny.

  • Krok 4:

    Truskawki: wrzucamy je do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera na gładką masę. Na głębokim naczyniu układamy sitko. Przekładamy na nie owocowy mus i przecieramy go. Powstały płyn łączymy z sokiem z cytryny oraz 30 g cukru pudru.

  • Krok 5:

    Żelatyna: wsypujemy ją do miseczki i zalewamy 50 ml wody. Następnie odkładamy ją na 10 minut. Po tym czasie przekładamy ją do rondelka oraz podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Następnie zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy do żelatyny trzy łyżeczki musu i mieszamy dokładnie. Na końcu łączymy ją z resztą zblendowanych truskawek.

  • Krok 6:

    Śmietanka: wlewamy ją do miski. Całość ubijamy na sztywny krem, dodając stopniowo 50 g cukru pudru. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z musem truskawkowym. Gotową masę przekładamy na wierzch ostudzonego sernika i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin.

  • Krok 7:

    Podanie: sernik z musem truskawkowym wyjmujemy z formy i wykładamy na talerz. Deser dekorujemy kawałkami bezy oraz płatkami kwiatów.

Porady

  • Sernik z musem truskawkowym wspaniale wygląda udekorowany świeżymi owocami. Zamiast płatków kwiatów możemy użyć świeżych liści mięty lub miechunki. Niektórzy dodatkowo posypują deser startą białą czekoladą i wiórkami kokosowymi.
  • Twaróg bez problemu zastąpimy mascarpone lub gotowym serkiem z wiaderka. W przypadku tego drugiego produktu ważne jest, żeby odznaczał się on dużą zawartością tłuszczu. Ponadto jego konsystencja powinna być zwarta. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że sernik wyjdzie idealnie.
  • Budyń śmietankowy możemy zamienić na waniliowy. W ten sposób nadamy ciastu przyjemnego aromatu. W ostateczności można dodać mąkę ziemniaczaną oraz niewielką ilość ekstraktu waniliowego.
  • Jeśli nie uda nam się znaleźć świeżych truskawek, polecamy sięgnąć po mrożone. Przekładamy je wtedy do rondelka i podgrzewamy, aż owoce się rozmrożą. Następnie postępujemy zgodnie z krokami opisanymi w przepisie.
  • Do przygotowania spodu ciasta możemy użyć również herbatników kakaowych, markiz lub biszkoptów. Świetnie sprawdzi się tutaj także ciasto kruche, które zrobimy na bazie masła, mąki pszennej, śmietany, jajek oraz cukru.
  • Jeśli nie mamy żelatyny w proszku, z powodzeniem użyjemy tej w listkach. W takiej sytuacji moczymy ją przez 5-10 minut w zimnej wodzie. Następnie podgrzewamy ją, aż się rozpuści i łączymy z musem truskawkowym.
  • Sernik możemy wykonać również bez użycia piekarnika. Nie dodajemy wtedy do niego jajek. Deser zrobimy na bazie twarogu, cukru pudru, jogurtu, truskawek oraz żelatyny. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne