ciasto_kruche_z_musem_jablkowym

Ciasto kruche z musem jabłkowym

Ocena:

4.43 (187)

  • 1 godz. 40 min.

inny jabłecznik :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka margaryny (najlepiej Kasi)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus jabłkowy:
  • 1,5 kg jabłek ( np. papierówek)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • cynamon

Ciasto kruche z musem jabłkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Mąkę i margarynę siekamy, dodajemy cukier, jajko, żółtka i proszek, zagniatamy i wkładamy na godzine do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż do utworzenia musu.
  • 3. 3/4 ciasta układamy na wyłożonej papierem blaszcze, nakłuwamy widelcem. Pieczemy wtemp. 200 stopni przez ok. 6-8 minut, wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na ciasto mus. Posypujemy jabłka cynamonem.
  • 4. Z pozostałęgo ciasta formujemy wąłeczki i układamy je ukośnie na jabłkach. Pieczemy przez ok. 40 min w temp 200 stopni.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne