REKLAMA

Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami

Delikatne ciasto z pysznym kremem i owocami!

dodany przez: Ostra Na Słodko ostra_na_slodko

ciasto z owocami biszkopt Desery budynie

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 144 głosów)


Składniki:

  • SKŁADNIKI :
  • BISZKOPT JASNY
  • * jajka - 5 szt
  • * cukier - 3/4 szkl
  • * mąka - 3/4 szkl
  • * mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
  • KREM :
  • * budyń malinowy - 2 op
  • * cukier - 4 łyżki
  • * mleko - 3/4 l
  • * masło - 170 g
  • DODATKOWO :
  • * jeżyny - 200 g
  • * galaretka ( owoce leśne ) - 2 op

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT :
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
  • Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.
  • Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.
  • Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.
  • Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
  • Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.
  • Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).
  • Po upieczeniu ( jeszcze gorący ) upuszczamy na podłogę.
  • Robimy to pewnie!
  • Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • Kropimy na 2 blaty.
  • KREM :
  • Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę o ok. 125 ml.
  • Zostawiamy do ostudzenia.
  • Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.
  • Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.
  • Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.
  • Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.
  • Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
  • CAŁOŚĆ :
  • Na spód tortownicy wkładamy 1 blat biszkoptu.
  • Pokrywamy warstwą kremy budyniowego.
  • Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
  • Układamy umyte owoce.
  • Zalewamy lekko tężejącą galaretką.
  • Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny ( do stężenia ).
  • Gotowe!

Kalorie: 150

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy