Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

super kruche i wilgotne jednocześnie

ciasto z owocamiDeserybudynie

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.24 z 212 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • Kaśka 1 kostka
  • mąka 3 szkl
  • cukier puder 1 szkl
  • cukier waniliowy 2 torebki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 2 szt
  • Masa budyniowa:
  • mleko 1 litr
  • budyń śmietankowy 2 szt
  • jabłka 4 szt
  • mąką ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 1,5 łyżki płaskiej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki ciasta zagniatamy, robot kuchenny wykonał to za mnie w 30 sekund:) 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwałkowujemy i ukłdamy w blaszce (23x36cm).
  • Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. 3 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem cukru, budynie oraz mąkę rozrabiajmy w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlewamy budnie, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego budyniu dodajemy jabłka.
  • Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, zaś na jego wierzch ściermay na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiejm przez 45 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy